home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Zenés darabok az idei Szabadtéri Játékokon
KISIMRE Ferenc
2012.05.16.
LXVII. évf. 20. szám

Szegedi tudósítónktólMint mindig, az idén is igyekeznek kielégíteni a látogatók igényeit a patinás szegedi Dóm téren felállított szabadtéri színpadon. Röviden így lehetne összefoglalni a Szegedi Szabadtéri Játékok július 6-án kezdődő évadjának ''ars poeticá”-ját, amelyről Bátyai Edina,...

Szegedi tudósítónktól
Mint mindig, az idén is igyekeznek kielégíteni a látogatók igényeit a patinás szegedi Dóm téren felállított szabadtéri színpadon. Röviden így lehetne összefoglalni a Szegedi Szabadtéri Játékok július 6-án kezdődő évadjának ''ars poeticá”-ját, amelyről Bátyai Edina, az intézmény igazgatója beszélt a Hét Napnak adott exkluzív interjújában.
* Az elmúlt években végzett felméréseik szerint a szabadtéri előadásait látogatók mintegy 60 százaléka nem Szegedről, hanem Magyarország más városaiból, illetve a határon túlról érkezett. Az eddigi érdeklődést és jegyeladást figyelembe véve az idén is ilyen mutatókra számítanak?
- Ezt még nem tudjuk igazán felmérni, mert úgy tűnik, megváltoztak a jegyvásárlási szokások...
* Milyen vonatkozásban?
- Elsősorban olyan értelemben, hogy a közönség kivár. Ennek több oka is lehet, de mindenekelőtt az, hogy az embereknek nincs annyi pénzük, mint korábban, és valamilyen vásárlási kedvezményre várnak. Ezért vezettünk be mi is néhány könnyítést, mint például az egyenlegkártyát, ami részben segíti a közönséget a belépők megvásárlásában. Egyébként a nézőszám alakulásáról és az összetételről az őszi szociológiai felmérés után kapunk majd tiszta képet.
* Az intézmény az idén az önkormányzati támogatáson kívül állami pályázati pénzekhez is hozzájutott. Mekkora ez a segítség?
- Jelentős, hiszen működésünk nagymértékben ettől is függ, csakúgy, mint az önkormányzati és szponzori pénzektől. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál pályáztunk, és az ország 8 szabadtéri teátruma közül mi szereztük meg a harmadik helyet, ami anyagiakban 42 milliós támogatást jelent az intézménynek.
* Melyik darab iránt nyilvánult meg eddig a legnagyobb érdeklődés?
- Mint a korábbi években, az idén is a könnyed, a zenés műfajok voltak a legkelendőbbek a közönség körében, nevezetesen a musical és az operett iránt érdeklődtek a legtöbben. Ez a két műfaj a legkelendőbb a jegyeladás szempontjából, s így van ez az idén is. Ezek a mi úgynevezett ''húzó ágazataink”, a jegyek nagy többségét a két említett műfajban már meg is vásárolták az érdeklődők.
* Igazgató asszony, az elmúlt évek során mindig hangsúlyozta, hogy a határon túli magyar nézők egyre nagyobb számban érkeznek a Dóm térre.
- Ez várhatólag az idén is így lesz, mert évről évre bővítjük a kommunikációs kapcsolatainkat mind Vajdaságban, mind Erdélyben. Tekintettel azonban arra, hogy Vajdaság közelebb van hozzánk, azt tapasztaljuk, hogy onnan korábban és nagyobb számban indul hozzánk a közönség. Mindezt természetesen az elmúlt években kiépített és továbbfejlesztett kapcsolatainknak köszönhetjük, a többi között a Hét Nap szerkesztőségével fennálló többéves együttműködésünknek is.
* Amikor elkezdődik a szabadtéri programok idénye, a műsorokhoz kapcsolódó gondokon kívül elsősorban az időjárás alakulása okozza a legtöbb fejtörést. Tavaly is volt olyan előadás, amelyet nem tudtak befejezni, vagy olyan hideg, hogy vacogtak a színészek a színpadon, nemkülönben a négyezer néző a lelátón. Ismerik már a meteorológusok hosszú távú előrejelzéseit?
- Szeretnénk olyan prognózisokat, amelyek alapján már a műsorok összeállításakor tudnánk, hogy milyen időjárás várható július elejétől augusztus végéig... Tudatában vagyunk, hogy mint mindig, most is ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek, ennek ellenére bizakodunk, annál inkább, mert egyre melegebbek a nyarak. A programokba beépített esőnapok azonban lehetőséget adnak arra is, hogy az esetleges ''égi veszedelem” által okozott kiesést pótoljuk - mondta a Hét Napnak adott interjújúban Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

Ezt láthatjuk az idén a szabadtérin

Jekyll&Hyde (musical) július 6., 7. 8., Hegyen-völgyön lakodalom (táncmű) július 13., 14., Parasztbecsület/Bajazzók (opera)július 27., 28., Mária (musical) augusztus 3., 4. és Mágnás Miska(operett) augusztus 17., 18., 19., 20. Az újszegedi Kisszínpadon mutatják be az alábbi programot: Winnetou július 20.,21., Szegedixie gála 2012 koncert július 29., Hyppolit, a lakáj augusztus 10., 11.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..