home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zenekarra márpedig szükség van!
Martinek Imre
2018.01.24.
LXXIII. évf. 3. szám
Zenekarra márpedig szükség van!

A meglévő hiány pótlásának lehetőségeiről Tóth Zsolttal, a Torontálvásárhelyi református egyházközség kántorával még a múlt év utolsó hónapjában beszélgettem.

A felvezetőben jelölt dátumot nemcsak a hitelesség kedvéért jegyeztem fel, hanem azért is, mert azóta lényegesen megnövekedett e rendhagyó történetből kikerekedő hangszeroktatás iránt érdeklődő helybéli gyermekek száma.


Tóth Zsolt kántor és az egyik hegedűs növendéke, Alföldi Ábel (a szerző felvétele)

— Évekre visszamenőleg változatlanul időszerű téma egyházközségünkben egy működőképes ifjúsági zenekar létrehívása — vágott bele a dolgok sűrejébe Zsolt, akivel hajdanán egyazon tagozaton koptattuk az elemi iskolánk padjait. — Az elképzeléseink megvalósításához szükséges pénzösszeget sajnos sosem sikerült összegyűjtenünk. Mert arra már nagyon régen rájöttünk, hogy az emberek legkevésbé a kultúrára hajlandóak áldozni. Hiába van, mondjuk, zenei szempontból tehetséges gyermekük, a havi minimálbérből aligha fognak tizen-valahány ezerért gitárt vásárolni számára. Így jutottunk el addig, hogy a felkínált ingyenes hangszeroktatás mellé a diákok hangszert is kapnak. Persze, nem ajándékba, csupán használatra. A hirtelen elnyert célirányos, az egyházközségünk presbitériuma által még tavaly megszavazott pénzösszegből eredetileg egy új szintetizátort kellett volna vásárolnom a gyülekezeti otthonban tartott szolgálati alkalmakhoz. Rövid töprengés után azonban mégiscsak úgy döntöttem, ha már eddig jó volt és hűségesen kitartott az öreg billentyűsöm, akkor — üsse kavics! — egyelőre mégsem cserélem le. Helyette inkább gyermekeink zenei képzésébe invesztálunk.

A jelentkezők nagy része, mi sem természetesebb, gitározni szeretett volna, ám a kántor bácsinak ennél sokkal merészebb ötlete támadt.

— A rám bízott pénzből hegedűket, gitárokat és egy csellót vásároltam, vagyis ezekre a hangszerekre osztottam be a hangszeroktatásra jelentkező diákokat.

Értesüléseink szerint időközben olyan diák is akadt, aki végül visszalépett. Helyüket azóta új(abb)ak töltötték be.

— A gitárosokkal Bakator János tanító bácsi foglalkozik, a hegedű alapjait viszont én fogom velük megismertetni. Afféle adok-kapok módszerrel, merthogy még jómagam is tanulóként veszem kézbe e hangszert Dékány Imre prímásunk szakmai felügyelete alatt.

A leendő ifjúsági zenekar legfiatalabb tagja mindössze negyedikes. Ami az együttesre vonatkozó elképzeléseket illeti, a fellépések idővel az ünnepi istentiszteletek szerves részévé válnának, üde színfoltokkal gazdagítva s vonzóbbá téve a gyülekezeti alkalmakat. Az alapozást követő zenei továbbképzésekben — legalábbis az előzetes tervek és lefolytatott egyeztetések szerint — a helyi művelődési intézmény is partnerséget vállal majd. A pályázatírás terén mindenképp.

— A gyerekek egyelőre hallás után játszanak, noha vannak közöttük olyanok is, akik már ismerik a kottát — folytatta gondolatait a zsenge negyvenes éveit taposó debellácsi kántor. — Tervem, hogy az előttünk álló fél évben összehozzak növendékeinkkel néhány dicsőítő éneket, a zenekar ezekkel debütálna falunk református templomában, pünkösdnek idejében. Reménykedem továbbá egy úgynevezett fafúvós szekció felállításában is, ezeket a zenészeket pedig oktatójuk a furulyajáték alapjaival ismertetné meg. Szeretnék továbbá egy alkalmi, gyermekekből álló énekkart is felállítani... Jelen pillanatban a körvonalazódó zenekarunkat tizenkét tanuló alkotja, a hangszerpróbákat pedig szombatonként tartjuk. Bárminemű kényszer kizárásával, hiszen éppen azon van a hangsúly, hogy a pluszmunkát vállaló gyerekek önként és jókedvvel járjanak vissza. Lehetőleg minél tovább.

Időközben a kávé is elkészült. A bögrémből gőzölgő fekete illatába szippantva egy, még a világhálós mindentudó kisokos előtt is ismeretlen szerzőtől lejegyzett bölcselet jut eszembe hirtelen: „Te csak vesd a magokat, hiszen sosem tudhatod, hogy melyik fog kikelni. Talán mind!” Bárki írta is, úgy érzem, nagyon is rátapintott a lényegre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..