Zenei újdonságok

Zenei újdonságok

Audiopoeta: Úristen — Feder: Cosa Fai — Biffy Clyro: Tiny Indoor Fireworks

Audiopoeta: Úristen

Az Audiopoeta mögött Belényi Mihály neve rejlik, aki saját projektumán túl az egyik legismertebb magyar YouTube-er, Dancsó Péter mellett is tevékenykedik, ő írta a Videómánia csatornán megjelent dalok szövegeit, sőt, a hozzájuk készült klipeket is ő rendezte. A költő/rapper szerzeményei főként verseiből születnek, melyekhez az őt körülvevő világ és a benne zajló érzelmek adják az inspirációt. Innen is ered az Audiopoeta név.

Ezúttal egy szókimondó és szarkasztikus dalban kritizálja a popszakma egyes meg nem nevezett szereplőit. A szöveget a zenészek egy részének átalakulóban levő gondolkodásmódja és a zeneipar változásai ihlették. Úristen című dalával azt szeretné üzenni, hogy fontos lenne megőrizni a művészetet és az érzelmeket a zenében, nem pedig kizárólag üzletként vagy megélhetésként tekinteni rá.

„A zenét azért találták ki az emberek, hogy szórakoztassák magukat. Táncoljanak, énekeljenek a tűz körül. Úgy érzem, manapság a zene élménye, célja megváltozott. A legtöbb előadó nem a közönséget vagy magát akarja szórakoztatni, hanem egyre inkább munkaként tekint rá. Azt gondolom, így eltűnik az érték, a tartalom mind a zenéből, mind a mondanivalóból. Csak ugrálunk a tűz körül egy buta ritmusra, és ha látjuk, hogy más is táncol rá, akkor még inkább rákezdünk. Aggódom, hogy elkopik az emberekből — és ezáltal a dalokból is — az igazi érzelem” — fogalmazott Audiopoeta a Magneotonnak.

 

 

Feder: Cosa Fai

A Nizzában született DJ számára a nemzetközi sikert a huszonnyolc országban listavezető Goodbye hozta meg, mely minden idők egyik legtöbbet shazamozott felvétele is lett. Azóta számos elektroslágert köszönhetünk neki, a többi közt a Bryce Vine-nal és Dan Caplennel közösen elkészített Controlt vagy a szintén sikeresnek számító That Girlt.

Feder most egy igazi nyári újdonsággal robbant be, mely a dalban hallható, francia nyelvű vokállal lesz teljes. A Cosa Fai egy olyan pörgősebb szám lett, amelyben mégis megmaradt a DJ-re oly jellemző minimalista deep house feeling. Több helyen is úgy vélekednek róla, hogy valóban olyan zene, amelyre azonnal megmozdul az ember lába, így sokan már most a nyári esték egyik kötelező darabjának jósolják.

 

 

Biffy Clyro: Tiny Indoor Fireworks

A Tiny Indoor Fireworks a zenekar ez évben megjelenő legújabb, A Celebration of Endings című stúdióalbumának előfutára — az új korongról hallhattuk már az Instant Historyt is, mely rövid időn belül vált közönségkedvenccé. A rajongók és a szakma legnagyobb örömére a Tiny Indoor Fireworks egy igazán dinamikus, hamisítatlan Biffy Clyro-dal lett. Egy igazán kreatív animációkkal színesített klip is készült hozzá, melynek megtekintési száma jelenleg csaknem 200 000 a YouTube-on. Mondjuk, ez nem egy nagy szám, de a zenéjük sem az az igazi kommersz.

Egyébként a BRIT Awardsra többször is jelölt zenekarnak olyan szerzeményeket köszönhetünk, mint a Spotifyon 61 millió streamet generáló Many of Horror vagy a szintén sokmilliós YouTube-nézettségű Black Chandelier.

 

 


Nyitókép: www.rockstar.hu

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Zenei újdonságok
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2020.07.31.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Zenei újdonságok
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2020.07.24.
  • LXXV. évfolyam 29. szám
Facebook

Támogatóink