home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Zelenszkij: 2 millió ukránt deportáltak Oroszországba
2022.07.14.
LXXVII. évf. 28. szám
Zelenszkij: 2 millió ukránt deportáltak Oroszországba

Oroszország 2 millió embert vitt ki erőszakkal Ukrajnából, ez része a taktikájának — jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Szöulban megrendezett nemzetközi Ázsia-konferencián, melyen videokapcsolás útján szólalt fel.

Az ukrán államfő szavai szerint Ukrajna Oroszországnak csupán az első célpontja, tovább fog menni Európa és Ázsia más országaiba. Ez szerinte „Moszkva stratégiája, a terror pedig a taktikája”. Rámutatott, hogy az orosz taktika több részből tevődik össze: a tüzérség „túszul ejti a városokat”, a rakétaterror kiűzi az embereket a városokból, deportálás, az ukrán kikötők orosz blokádja az ukrán gazdaság gyengítésének céljából, energiaválság okozása és propaganda. Az ukrán lakosság Oroszországba hurcolásával kapcsolatban kijelentette, a 2 millió ukrán állampolgár között több százezren gyerekek. Hozzátette, Oroszország a háború kezdete óta már 2960 rakétát lőtt ki az ukrán városokra. A rakéták fő célpontjai civil objektumok — emelte ki.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Anatolij Kurtyev, a zaporizzsjai városi tanács titkára a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy a szerdán orosz rakétával eltalált vállalat romjai alatt emberek lehetnek. Az áldozatok száma egyelőre nem ismert, az ukrán hatóságok későbbre ígértek tájékoztatást.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közölte, már 48 holttestet emeltek ki a Donyeck megyei Csasziv Jar településen annak az ötszintes lakóháznak a romjai alól, amelyet vasárnap ért orosz rakétatalálat. A halottak között 1 gyermek van, és 9-en sérültek meg. A mentési munkálatok még mindig tartanak.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán katonák visszaverték az orosz erők rohamát a Harkiv megyei Dermentyijivka település irányába, valamint több előrenyomulási kísérletüket a Donyeck megyei Bahmut irányába.

Az Ukrajinszka Pravda idézett a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb elemzéséből, melyben az amerikai szakértők sikertelennek nevezték az orosz erők előrenyomulását Szlovjanszktól északra, Sziverszktől keletre és Harkivtól északra. Az elemzők szerint most az orosz csapatok műveleti szünetet tartanak Ukrajnában, elsősorban átcsoportosításokat végeznek és állasaikat erősítik a legtöbb helyen, közben viszont továbbra is bombázzák a kulcsfontosságú területeket, hogy megalapozzák jövőbeli nagyobb szárazföldi támadóműveleteiket.

Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője közölte, hogy a két brit és egy marokkói állampolgárságú foglyukat, akiket azért ítéltek halálra, mert az ukrán oldalon részt vettek a háborúban, golyó által fogják kivégezni — számolt be az Ukrajinszka Pravda a RIA Novosztyi orosz hírportálra hivatkozva. Mindhárom fogoly fellebbezett, és abban az esetben végzik ki őket, ha jogerőssé válik az ítélet. Pusilin nehezményezte, hogy az Egyesült Államok nem lépett kapcsolatba a külföldi foglyok ügyében a donyecki szakadár hatóságokkal, arra azonban nem tért ki, miért kellene Washingtonnak brit, illetve marokkói állampolgárok ügyében eljárnia.


Fotó: török védelmi minisztérium/ Facebook

Az Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ tisztségviselői között az Ukrajnából a Fekete-tengeren át történő gabonaexport folytatásáról szóló tárgyalások eredményeként megállapodás született egy, az útvonalak biztonságát szavatoló koordinációs központ felállításáról. A két ország küldöttsége Isztambulban ül össze, és a tárgyalás témája, hogy megoldást találjanak arra, hogyan juthat ki a háború sújtotta Ukrajnából több millió tonnányi gabona.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az El País spanyol lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán gabonaexport orosz blokádjának feloldásáról folyó tárgyalások már „végső fázisban vannak, és most minden Oroszországtól függ. Ha nagyon akarják, hamarosan megindul a gabonaexport.”

Az ukrán—magyar határszakaszon 6406 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román—magyar szakaszon belépők közül pedig 5457-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, török védelmi minisztérium, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..