home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Zárszámadás, stratégiák és személyi kérdések
Kartali Róbert
2022.06.08.
LXXVII. évf. 23. szám
Zárszámadás, stratégiák és személyi kérdések

Elfogadták a város tavalyi költségvetésének egységesített zárszámadását a Szabadkai Városi Képviselő-testület 23. rendes ülésén. A bevételi oldal 98, a kiadási oldal pedig 91 százalékban valósult meg, vagyis a városvezetőség jól megtervezte a tavalyi évi büdzsét. A zárszámadást a hatalmi koalíció és az ellenzék is támogatta, eszerint a felhasználás terén sem voltak szabálytalanságok. Az ülés napirendjén egyébként 64 pont szerepelt, kivétel nélkül mindegyiket elfogadták.

— A város 2021. évi költségvetésének megtervezésekor helyesnek bizonyult az óvatosság és a tervezéshez való reális viszonyulás — emelte ki Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyilatkozatában, miután a vkt megszavazta a tavalyi évi zárszámadást. — A város tavaly 7,4 milliárd dinár felett rendelkezett, ez csaknem 10 százalékkal több, mint a korábbi évben. Legfontosabb tétele a jövedelemadó, mely a bevételek 41,53 százalékát tette ki, ami azért is jelentős, mert a 2020. évhez képest ez az összeg 26 százalékkal magasabb. A város 2021-ben törlesztette a katonai tulajdonban lévő ingatlanok felvásárlása miatt keletkezett adósságokat, melyek az elmúlt években halmozódtak fel. A 210 millió dináros tartozás egy összegben lett visszafizetve. Támogatta a közvállalatok beruházásait is, erre mintegy 217 millió dinár lett fordítva. A fő cél a város folyamatos pénzügyi stabilitásának szavatolása, és az a vízióm, hogy mindennap legalább 200-300 millió dinárnak kell lenni a számlán, ezzel növelve a város tekintélyét és erejét — tette hozzá a polgármester.

— Látjuk, hogy a tavalyi költségvetés megvalósítása 98 százalék feletti, ez valóban dicséretet érdemel — hangoztatta Miroslav Milojević. Az ellenzéki politikus hozzátette, az egységesített zárszámadás jól mutat, ez egy pontos adatokat tartalmazó összesítés. Mint mondta, Szabadka Polgári Mozgalma a zárszámadást mindig megszavazza, nem úgy, mint a büdzsé tervezetét, mert más elképzelésük van arról, hogy mire kellene fordítani a pénzt.

— A 2021. évi költségvetésnek rekordnagyságú volt a megvalósulása — emelte ki Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője. — Évről évre fokozatos növekedési trend mutatkozik Szabadka költségvetésében, ez 2018-ban 6 milliárd dinár volt, 2019-ben 6,7, 2020-ban 7 és tavaly 7,4 milliárd. Azt reméljük, hogy ezek a pozitív trendek folytatódnak, és az idei év végén újabb rekordot sikerül majd elérni — mondta. Ezután arról a három elfogadott részletes szabályozási tervről is beszélt, amely a Belgrád—Budapest vasútvonal kiépítéséhez kapcsolódik. — Hatalmas beruházások kísérik a vasút kiépítését, ezek egy időre megnehezítik majd a polgárok életét és közlekedését, de amikor elkészül ez a modern vasútvonal, akkor remélhetőleg Szabadka összes polgára elégedett lesz. Az egyik legfontosabb beruházás a Majsai híd környékének rendezése, az új vasút fölött új hidat építenek, és mindkét oldalán egy-egy körforgalom létesül.

— A Majsai híd környékének rendbetételével megoldódik a város közlekedési problémái közül az egyik legnagyobb — fogalmazott dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke az ülés előtti sajtótájékoztatóján. Rávilágított, hogy ez a beruházás a városnak egy dinárjába sem fog kerülni, mivel a vasútfejlesztési projektum részeként valósul meg.

Az ülésen kinevezték az iskolaszékek tagjait, továbbá Szalma Viktória személyében új megbízott igazgató került a Szabadkai Kortárs Galéria élére.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..