home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zarándokok, turisták és művészek kedvelt célpontja
Balázs Szilvia
2017.11.20.
LXXII. évf. 46. szám
Zarándokok, turisták és művészek kedvelt célpontja

Minden templomnak megvan a maga jellegzetessége, szépsége, varázsa... Az ember rácsodálkozik a magasságára, a díszítésére, a legtöbb már önmagában is műalkotás.

Természetesen ez nem véletlen: a templomokat Isten tiszteletére építették, és kötelező volt a gazdag díszítés, a cifrázás, hogy az egyszerű földi halandónak, ha belép, valóban elálljon a szava. Számtalan olyan építmény található a világon, amelyre milliók kíváncsiak, amely vonzza a zarándokokat vagy — a mai, modern világban — a turistákat. Az egyik ilyen mesés építmény a párizsi Miasszonyunk-székesegyház, vagyis a Notre-Dame.

Az Île de la Citén, a Szajna partján található székesegyház története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Valamikor a régmúltban, a XI. században kezdték el építeni, az egykori Szent István-templom helyén III. Sándor pápa helyezte el az alapkövét. Az első, névtelen építész tervei azonosak voltak a lebontott Szent István-templom alaprajzával. Másfél évszázad után, 1320-ban fejezték be a munkálatokat, és jó ideig nem is volt szükség nagyobb felújításra. A francia forradalom alatt azonban szinte teljesen megsemmisült, így 1845 és 1878 alatt újjáépítették, az eredeti terveknek megfelelően.     

A csodálatos épület nemcsak a zarándokok és a turisták millióit varázsolja el, hanem a művészvilágot is: nem véletlen, hogy Victor Hugo éppen ide helyezte egyik legnépszerűbb (és egyúttal első, hosszabb lélegzetvételű) művének cselekményét. A párizsi Notre-Dame olyan mű, amelyet mindenki ismer, hiszen a púpos toronyőr és a lenyűgöző szépségű cigány lány, Esmeralda történetéről gyerekek és felnőttek is hallottak már.

A templomban számos, a keresztény vallás számára kiemelkedő fontosságú relikvia található: darabok Jézus Krisztus töviskoronájából, a keresztből, valamint egyike azoknak a szegeknek, amelyekkel megfeszítették. A székesegyház természetesen több történelmileg is jelentős eseménynek adott otthont, például itt koronázták császárrá Napóleont, itt avatták boldoggá Jeanne d’Arcot, emellett pedig számos királyi esküvőnek, nagy szertartásnak is színhelye volt.

A párizsi Miasszonyunk-székesegyház napjainkban az egyik legjelentősebb építmény a világon. Több mint 6000 ember befogadására alkalmas, az előtte álló téren pedig nap mint nap ennek a többszöröse is megfordul. Minden hétköznap reggel 8 órától látogatható 18.45-ig, hétvégenként 19.15-ig, méghozzá ingyenesen. Az épület három lenyűgöző üveg rózsaablaka gyönyörű fényhatásokkal kápráztatja el a látogatót, ezeknek az átmérője tíz méter. A székesegyház méretei általánosságban is igen impozánsak: hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága pedig 48 méter. A tornyokba — ha kifizetjük a belépőt — fel is lehet menni, viszont csak az vállalkozzon erre a kalandra, akinek kitűnő az erőnléti állapota, hiszen csaknem négyszáz lépcsőfokot kell megtenni ahhoz, hogy az elénk táruló panorámában gyönyörködhessünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..