home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
(Zár)számadás
Martinek Imre
2023.05.30.
LXXVIII. évf. 21. szám
(Zár)számadás

„Miért lobog örökkön életünk lángja; / Nem érti, ki a földön áll, bilincsbe zárva.

A sorsot kísértik — mondja —, de ugyan mi végre, / Mért hajtja az embert nyughatatlan vére?

Várjuk talán merengve, míg leszáll az alkonyat? / Nem nyerünk egyebet, csak elveszett álmokat.”


(Idézet a hegymászók hitvallásából egy Mont Blanc-i márványtábláról)

Valahol végül mégiscsak meg kellett húznom azt a bűvös vonalat. Tól—ig. Nem mintha bárki is számonkérné/-kérte volna, de valahol így van/volt ez rendjén. Embere válogatja.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer… ráadásul nem is annyira régen, akadt egy olyan álmunk, amely szerint — ha törik, ha szakad — mi is tenni fogunk olyan csudákat, amilyenekre már szinte emberöltőnyi idő óta nem volt példa. Történetesen itt, kicsiny, fatornyos szülőfalumban, ahonnan egy jaú ideje egyre inkább csak a kirajzás a módi. Nem, valóban nem véletlen mindez, mármint a cselekvőkészség, elvégre ritkán esik túl messze az a bizonyos alma a fájától. Lehet, hogy valahol és valaki(k)nek — talán?! — mi is követendő példaképei leszünk! Miképpen számomra is ilyenné lett a volt oszim, ki ballagási tarisznyánkba Babits elnyűhetetlen sorait helyezé. Réges-rég. Annak idején. Valahol a hajdani Délszláviára ráköszönő vérgőzös/zivataros ’90-es évek előestéjén/hajnalán. Sorait az énekről. A szépségről. A lélekről s a dalról. O, tempora, o mores!


Munkavégeztével

Kalendárium. Az első kapavágás 2022. november 9-én, reggel 7.15-kor történt, az utolsó simításokba beleklappoló ecsetvonásokat pedig kemény hat hónappal később, 2023. május 11-én, délelőtt 10 órakor jegyezhettem fel. Ifjú, szárnyaikat bontogató növendékeim közreműködésével. S időközben? Nos, időközben szerencsésen megjártuk párommal Eger városát is, ahonnan a munkálatokra fordított pénzadomány érkezett. Konkrétan az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégiumot, melynek diákjai 2022 karácsonyának idejében ezúttal is hangversenyt rendeztek, a hozzátartozóik által befizetett adományok summájából pedig…

Ezúttal a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola környezetvédő és természetjáró szakkörének tevékenységei lettek istápolva. Voltunk tehát. Átvettük és megköszöntük. Az itthoni kollégák nevében. Miképpen tesszük azt ezúttal is. Azzal a lényeges kitétellel, hogy időközben a torontálvásárhelyi iskola vezetősége által megszólított helyi mesteremberek/vállalkozók is elvégezték a felvállalt feladatot (a tanterem parkettájának csiszolását, lakkozását és polírozását, a kabinet falainak és mennyezetének átfestését, illetve bemeszelését).

„Aki lélekben gazdag, nem koldul se jó szót, se szeretetet. Inkább ad.” Müller Péter gondolatai ezek. És bár alkalmasint fényévekkel lemaradtam az élet nagy és legújabb igazságairól, annyit mindenképp le kell írnom: az üzenet (lásd: az anyaországiak gesztusa) IGENIS célba ért! Azoknál is, akik minden egyes közösségi megmozduláson jelen voltak, illetve mindazoknál, akik — velünk — velem és diákjaimmal ellentétben nemcsak szkeptikusak valának, de ebbéli személyes meggyőződéseiknek hangot is adtak!


Új alapokra helyezve

A tanterem/biológia-szakkabinet hivatalos átadása és újbóli birtokba vétele — a tudomány számára — ez év május 15-én történt. Néhány órával később a torontálvásárhelyi zsenge tizenévesek már egy új(abb) projektum aktív részeseivé/hordozóivá lettek. A fennmaradt pénzösszegből ugyanis benzinmotoros fűnyíró vásároltatott. Mintegy előfeltételként annak az elképzelésnek, hogy belátható időn belül a debellácsi iskolaudvar zöldfelületén is létrejöhessen/megerősödhessen az a bizonyos angolpázsit.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..