home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Yellowstone
Brasnyó Zoltán
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 18. szám
Yellowstone

A Paramount+ nagyívű, elképesztő látványvilágot és klasszikus westernhangulatot felvonultató sorozata a John Dutton (Kevin Costner) által vezetett Dutton család életét követi nyomon Montanában.

A családfő élet és halál ura, övé az Egyesült Államok legnagyobb egybefüggő földterülete és rancha is. Zsebében van a rendőrség, ő az élőállat-felügyelet elnöke (ez egy magánhadsereggel ér fel), illetve egy ágyban alszik a kormányzónővel is. Mégsem éli nyugodtan hétköznapjait, mivel hol az északi indián rezervátum őslakosai, hol pedig a minden hájjal megkent befektetők támadják. Milliárdosok hada próbálja elvenni Duttonék földjét, hogy a területen hotelt, kaszinót, Las Vegas-szerű ultramodern lakó- és szórakoztató övezetet hozzanak létre, esetleg régi sérelmeket toroljanak meg. John Dutton pedig mindennek ellenáll, ami modern. A Kevin Costner által tökéletesen megformált földesúr ádáz küzdelmet folytat a korszellemmel, miközben gyermekeit is arra neveli — több-kevesebb sikerrel —, hogy akár életük és jövőjük árán is védelmezzék a Yellowstone ranchot.


Képek: imdb.com

Az 5 évados sorozat valójában egy mai Dallasnak is tekinthető, csak itt olaj helyett a szarvasmarhák körül folyik a biznisz, miközben olyan autentikus világot tárnak elénk John Linson és Taylor Sheridan alkotók, amelyről a legtöbben azt hittük, hogy már régen eltűnt. Montana ezen szegletében megállt az idő, a fiatalok a rodeót, a lovas versenyeket és a lasszóbajnokságokat követik a tévében, John Dutton „hűbéresei” pedig örök szövetséget kötnek urukkal, cserébe a szolgálatért. Ha valaki le akar mondani erről, a Dutton család egyik embere elviszi a vasútállomásra, és búcsút intenek neki: azaz három állam határához furikáznak vele, ahol hidegvérrel fejbe lövik, a testét pedig a mélybe lökik, a senki földjére. Mert a Yellowstone karakterei valódi antihősök, a múlt század elején ragadt kegyetlen cowboyok, akik ártani ugyan közvetve senkinek sem ártanak, de az ellenségeikkel és az „árulókkal” kegyetlenül végeznek. Aki a Yellowstone billogját viseli a mellén, örök hűséggel tartozik a Dutton családnak.

A Dallasszal vont párhuzam ezen a ponton már egyre kevésbé állja meg a helyét: sokkal inkább a Maffiózók című sorozat juthat róla eszünkbe. A konfliktusok nagy részét John Dutton gyermekei okozzák: Kayce (Luke Grimes) egy indián lányt vett feleségül, és saját jövőt kíván építeni, dacolva az édesapjával. Beth (Kelly Reilly) először az elkényeztetett lánygyermek benyomását kelti, csakhamar kiderül viszont, hogy ő a legkegyetlenebb machinátor a Dutton családban. És persze ott van a Harvardot végzett Jamie (Wes Bentley) is, aki ügyvédként próbálja megvédeni az örökségét, miközben a család legszörnyűbb titkait őrzi. Johnnak még egy fia és egy „fogadott” fia is van, Rip (Cole Hauser, aki Costner mellett viszi a hátán az egész sorozatot), akit gyerekként vett magához a rettegett földesúr. Rip pedig képes lenne akár meghalni is a földért és a családért, miközben jogilag semmi sem jár neki ebből.

A Yellowstone hangulata és történetei egy korábbi, politikai korrektségtől mentes világot idéznek, melyből árad a tesztoszteron. Nemcsak felületesen, de közvetlen közelről is megismerjük a montanai szarvasmarhahajcsárok és cowboyok mindennapjait, a lovak értékét, a rodeó lényegét vagy a természet feltétlen szeretetét. A Yellowstone párbeszédei is a nagy westerneket idézik, azaz nagyjából a 4. évadnál már egy kissé megunjuk szereplőink rendkívül természetellenesnek ható nagy odamondásait és életigazságait. Kevin Costner karakterének cowboybölcsességei már-már Yoda mesteri magasságokban szárnyalnak. Tudatos döntés volt, hogy ezekkel a rövid, frappáns dumákkal is hódoljanak a nagy westernklasszikusok előtt.

A Yellowstone látványvilága, fényképezése valami eszméletlenül gyönyörű. A tájak, a hegyvonulatok, a naplemente vagy a hosszan elnyújtott snittek, melyek vonuló csordákról és igazi cowboyokról készültek, a mai technológiákkal tudnak igazán lenyűgözőek lenni. Kevin Costner ráadásul szinte magát alakítja benne: a legendás színész jókora földet és nagy lóállományt birtokol, úgy ismeri ezt a világot, mint a tenyerét, ezért örömjáték volt ez számára. Sőt, producerként ő maga is segített összekalapozni a pénzt a sorozathoz. A Paramount+ szériája a Skyshowtime streamingplatformon érhető el, az első két évad ráadásul remek magyar szinkronnal. A Yellowstone alkotói két előzménysorozatot is készítettek, melyek a Dutton család őseiről szólnak: az első a 10 részes 1883, Sam Elliott és Tim McGraw főszereplésével. Ezt követte a 9 epizódos 1923, melyben Harrison Ford alakítja Jacob Duttont, Helen Mirren pedig Cara Duttont. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..