home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
XXII. Neretvai Csónakmaraton
Lábadi Loránd
2019.09.06.
LXXIV. évf. 35. szám
XXII. Neretvai Csónakmaraton

A Neretvai Csónakmaraton egy amatőr sportverseny a névadó folyó völgyében, hagyományos csónakokkal. Minden év augusztusának második hétvégéjén rendezik meg immár huszonkét éve. 

Az első maratont 1998-ban tartották meg, évente átlagosan 30-35 jármű indul. A győztes csapat számára a legnagyobb elismerés, hogy egy évig a tulajdonában lehet Szent Domagoj 27 kg-os pajzsa, valamint egy kicsinyített mása is, mely természetesen megmarad emlékként.

A hajó alakja a hagyományoknak kell, hogy megfeleljen, pontosan meghatározott bordaszámmal és mérettel. A hajótest fából készül, szabványos vastagságú deszkából. Az evező alakja is a hagyományos formát követi, az anyaga szintén fa, és a méretei is szabályozva vannak. Ezenkívül a kellék része még egy 3,5 m magas árbóc, melyen a csapat zászlaja található.

A csapatok 12 tagúak, és a tagok az eredeti szabályzat szerint csak Neretva menti származásúak lehetnek. Ám hogy népszerűsíteni lehessen ezt a turisztikai látványosságot, 2005 óta eltekintenek ettől a kitételtől. Így történhetett meg, hogy azóta egy vajdasági csapat is szerepel ezen a megmérettetésen, mégpedig a Salašari Somborski, igen szép eredménnyel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..