XX. Hertelendyfalvi Aratónapok

XX. Hertelendyfalvi Aratónapok

Pancsova külvárosában, Hertelendyfalván immár huszadik alkalommal tartották meg az aratónapokat. A hagyományőrző rendezvénysorozatot a helyi közösség, a Đetvan szlovák kultúrközösség, illetve a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület összefogásával szervezték meg.

Az esemény nyitónapján a pancsovai Tamiš Mezőgazdasági Intézet gyümölcs- és növénytermesztési szakemberei tanácskoztak a közösség termelőivel a helyi Emlékotthonban. A legkisebbek számára a Mladost Labdarúgóklub kispályásfoci-mérkőzéseket szervezett, a Szlovák Matica pedig főzési lehetőséget kínált.

Az árusítóhelyekről ezúttal sem maradt el a gazdag bor-, méz-, sütemény-, valamint kalácskínálat, és az érdeklődők szép kézimunkákat is láthattak. A művelődési műsort, melyen külföldi vendégcsoportok is felléptek, ugyancsak az Emlékotthonban tartották meg.

A közösségépítő kavalkád központi, legnépesebb része ezúttal is a kézi rendvágás volt, vidám zeneszó, dal és ostorpattogtatás közepette. Mindezeknek a motívumoknak a továbbéltetése egyúttal sajátos tárgyi és szellemi ereklyementés is. Lett légyen az székely—magyar, illetve szlovák eredetű. A korábbi évektől eltérően a hagyományos aratási szertartást a mintegy két órán át tartó vidám utcai felvonulás követte — dacolva a kora délutáni rekkenő hőséggel. A népünnepélyt a helyi kultúregyesületekben megrendezett báli mulatságok tették teljessé.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

XX. Hertelendyfalvi Aratónapok
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2019.10.11.
  • LXXIV. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink