home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
XVI. Református Énekek koncert
Martinek Imre
2017.07.04.
LXXII. évf. 26. szám
XVI. Református Énekek koncert

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Budapesten, ezúttal július 1-jén, a Református Énekek elnevezésű hangverseny-istentiszteletet, melyen négy karnagy vezényletével egy 350 fős, Kárpát-medencei egyesített református kórus dicsérte énekhangjával az Urat.

A rendezvényen, melynek változatlanul a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme nyújtott befogadó helyszínt, Berkesi Boglárka, Arany János, Cseri Zsófia és Kamp Salamon karnagyok vezényelték az egyesített kórust. Azt a formációt, amelybe nemcsak az anyaországi — közöttük a református, a baptista és az evangélikus központi protestáns kórussal —, de az elszakított egyházkerületek énekkarai is kaptak meghívót! Az idei koncert-istentisztelet mottója a reformáció öt alaptétele volt: Sola Scriptura (Egyedül a Szentírás), Sola Gratia (Egyedül kegyelemből), Sola Fide (Egyedül hit által), Solus Christus (Egyedül Krisztus) és Soli Deo gloria (Egyedül Istené a dicsőség).

A hangverseny nyitányában az egybegyűlteket Böszörményi Gergely fesztiváligazgató köszöntötte. Soraikban Steinbach József dunántúli református püspökkel, a Református Zenei Fesztivál egyházi védnökével, Kocsis Fülöp debreceni görögkatolikus érsek-mitropolitával és Fischl Vilmos evangélikus lelkésszel, a MEÖT főtitkárával. A Tiszántúli református egyházkerület képviseletében Adorján Gusztáv főgondnok érkezett.

Miképpen a fő szervezői méltatásban is elhangzott, a Reformáció 500 rendezvénysorozat jegyében, Zenei Hitvallásaink III. címmel egy-egy templomi koncertsorozatot tartottak 2016 őszén és 2017 tavaszán. Harminc kisváros református, evangélikus és baptista templomában kétszer tizenöt koncertre került sor. Négy fiatal orgonaművész és a hozzájuk csatlakozott szólisták valójában bejárták Magyarországot. Egyetlen céllal: a reformáció zenei kincsével dicsérni az Urat! A sorozat valamennyi helyszínén, akárcsak a május végi Református Zenei Fesztiválon, adományt gyűjtöttek Kárpátalja javára, és ez a gyakorlat a Református Énekek alatt is folytatódott. Ezekkel a felajánlásokkal a nevezett régió mélyszegénységben élő embereit segítik.

A tizenhat esztendő alatt a műsor szerkesztői az idén először „léptek ki a református énekeskönyvből”, hiszen a hangverseny negyedik, úgyszólván zárórészében teljes terjedelmében elhangzott Johann Sebastian Bach 80. kantátája (Erős vár a mi Istenünk). A tizenhat fős Lutherania kamarazenekart Szilágyi Gyula vezette. A meghívott énekszólisták Krum Enikő (szoprán), Schöck Atala (alt), Megyesi Zoltán (tenor) és Jekl László (tenor) voltak.

Az idei telt házas rendezvény meghatározó alapját a szeretetközösség adta. Pontosabban a János 13,34-ben leírt intelmek gyakorlati megélésének a lehetősége: „Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást!”   

— Szoktuk mondani, hogy minden ember szeretetre vágyik. Minden nő, minden férfi, minden fiatal és minden idősebb ember vágyik arra, hogy szeressék. És mégis szeretetlenség, széthúzás, meg nem értés, bántás, érdektelenség, megbántás, önzés van a világunkban és sokszor az egyházainkban is. Milyen jó volna, ha mindenki szeretettel fordulna embertársaihoz, ha segítenénk a gyengéket, az elesetteket, ha lelkiekben egymást támogatnánk, ha az igazságot szeretetben keresnénk — emelte ki köszöntőjében Böszörményi Gergely fesztiváligazgató, majd Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt tanításaiból idézte a szeretet himnuszát (1Kor 12,30—13,13).    

A zenei blokkok elején a Berkesi Gábor református lelkész által válogatott bibliai Igéket négy református iskola diákja olvasta fel: Járosi Boglárka a Baár-Madas, Orbán Dávid a Sylvester János, Varga Zoltán a Benkő István, Kerék Benjámin pedig a Lónyay Utcai Református Gimnáziumból. Az idei hangverseny-istentiszteletet teljessé tevő imaszolgálatot Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök vállalta. Orgonán Alföldy-Boruss Csilla játszott.

A sor végén, de nem utolsósorban, külön köszönet illette a  reformátusok ünnepi találkozóinak, a Református Zenei Fesztiválnak és a Református Énekek koncertnek a védnökeit is. Név szerint a Magyarországi Református Egyházat és egyházkerületeit, Ferencváros és Józsefváros önkormányzatait, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Nemzeti Kulturális Alapot. A kórusokat és felkészítőiket méltató névsorban külön köszönet illette Berkesi Sándor tanár urat, aki tizenöt éven át volt ennek a sorozatnak a meghatározó karnagya.


A következő esztendő kiemelt eseményei:

XV. Református Zenei Fesztivál — 2018. május 25—27. (a pünkösd utáni hétvége)

XVII. Református Énekek hangverseny — 2018. július 7.

A fellépő kórusok és felkészítőik névsora:

Központi Református Kórus (Berkesi Boglárka)
Debreceni Kollégiumi Kántus (Berkesi Sándor)
Pasaréti Palló Imre Énekkar (Cseri Zsófia)
Psalterium Hungaricum (Arany János)
Lutherania Énekkar (Kamp Salamon)
Baptista Központi Énekkar (Oláh Gábor)
Kecskeméti Református Gimnáziumi Kórus (Jámbor Zsolt)
Kecskeméti Református Általános Iskolai Kórus (Jámborné Márkus Emőke)
Kelenföldi Református Énekkar (Alföldy-Boruss Csilla)
Séllyei István Kórus (Parola Csaba)
Sárospataki Református Kollégiumi Kórus (Bereczki Róbert)
Nagyváradi-Réti Egyházközségi Énekkar, Partium (Márkus Zoltán)
Te Deum Laudamus Kamarakórus, Alistál, Felvidék (Oros Márta)
 

Mellékelt fotóink az idei hangverseny-istentiszteleten, annak főpróbáján, illetve a két eseményt egybekapcsoló protokolláris vendégfogadáson készültek. Ez évi budapesti helyszíneléseimet a budapesti Stereo Kft., az anyaországi-székelyföldi-délvidéki élettérben egyaránt értéket alkotó Kalánka, illetve a zentai Tripolszki család, valamint a Torontálvásárhelyi Református Egyházközség védnökölte. Köszönet nekik érte!


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..