home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
XIII. Tudóstalálkozó
Apró József
2023.04.28.
LXXVIII. évf. 17. szám
XIII. Tudóstalálkozó

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács április 22-én tartotta meg a XIII. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó rendezvényét, melynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont. Több mint hatvan neves szakember szólalt fel érdekesebbnél érdekesebb témákban a műszaki tudományok, élő és élettelen természettudományok, társadalomtudományok, humán tudományok és művészetek szekcióban. A tantermenként megtartott hat-hét előadás közül nehéz volt választani, hogy hol legyünk jelen, és mikor melyiket kövessük figyelemmel.

A megnyitón a jelenlévőket dr. Csányi Erzsébet, dr. Erdei Anna, majd dr. Hohmann Judit és az MTTK dékánja, dr. Ivanović Josip köszöntötte, ezután pedig kiosztották az Aranybagoly-díjat, melyet dr. Barak Ottónak ítéltek oda az elmúlt években elért kutatási eredményeiért. Mielőtt megkezdődtek volna a szekcióülések, Erdei Anna Immunrendszerünk mint kétélű kard, Jurković Mónika Távolságmérés a tejútrendszerben és azon túl, végezetül pedig Samu János Az irodalom mediális elmagányosodása (Funkcióváltások előtt és után) című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Az élettelen természettudományok és műszaki tudományok szekcióban Mester Gyula Önvezető autók 2023 címmel értekezett. Röviden kitért az autómegosztási szolgáltatásokra (GreenGo, MOL Limo, ShareNow), de főként az automata járművezető rendszerekről volt szó, melyeket a SAE-szabvány a vezetésautomatika mértékétől függően hat szintre oszt. Az első, vagyis a 0. szinten a járművek semmilyen mértékben nincsenek felszerelve vezetésautomatizációval. Ezen a szinten folyamatosan az ember kezében van az irányítás, esetleg holttér- és sávelhagyás-figyelmeztetést kaphatunk.

A vezetésautomatizálás 5., vagyis legmagasabb fokán pedig minden elképzelhető helyzetben boldogulni fog a jármű, sőt, pedálokra és kormánykerékre sem lesz szükség, mivel nem igényli, hogy az ember átvegye az irányítást. A közúti balesetek 90%-át a gépkocsivezetők okozzák, ezért időszerű a közlekedésbiztonság szempontjából az önvezető autók kutatása-fejlesztése felé venni az irányt, hiszen így minimalizálható lenne a balesetek száma.

A következő előadó, Póth Miklós, a veszteség nélküli és a veszteséges tömörítésekről beszélt. Az első módszer esetén a csökkentett információhalmazból tökéletesen reprodukálható a kép, ám a veszteséges tömörítésnél az adathalmazból csupán a kép approximációját lehet rekonstruálni.

Pintér Róbert az oktatásban is használt mesterséges intelligencia (MI) előnyeire és hátrányaira is kitért. Különös tekintettel a mostanában népszerű ChatGPT programra, mely egy neurális hálózat és egy hatalmas adatbázis segítségével elemzi a bemeneti információkat, majd egy olyan választ generál, amely gyakran megkülönböztethetetlen az emberitől. Ezért is jön létre egyre több olyan oldal, mint a www.studycorgi.com, www.writer.com vagy a GPTZero, mely egy szövegről 98%-os pontossággal megmondja, hogy ChatGPT készítette-e.

Mindezek mellett Várady Tibor az értelmiség szerepéről fejtette ki gondolatait, Bogner István témája a jövő idő jelölése volt a XIV. századi korai újfelnémet írásokban, de szó volt még etimológiáról, gépi fordításokról, házinyulak tartásáról, szilvaültetvényekről, élelmiszer-biztonsági szabályozásról, matematikáról, termodinamikáról, fizikáról, kémiáról is.

Fényképezte: Apró József

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..