home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
XIII. Muzslyai lakodalom — ahol éltetik a hagyományt
Borbély Tivadar
2018.05.23.
LXXIII. évf. 20. szám
XIII. Muzslyai lakodalom — ahol éltetik a hagyományt

A muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének szervezésében tizenharmadik alkalommal került sor a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényre, a hagyományos vőfély- és koszorúslány-találkozóra, valamint a menyasszony- és menyecskeruha-bemutatóra is.

A rendezvény a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében és nyári színpadán szervezett lakodalmi disznópaprikás-főző versennyel kezdődött. Amíg a bográcsokban főttek a finom étkek, addig a koszorúslányok és a vőfélyek alkalmi mondókákkal hívogatták a jelenlevőket az esti lakodalmi bálba.

A zsűri értékelése szerint a legízletesebb paprikást a muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület csapata készítette, a második helyre a tordai Kónya család ízletes főztje került, a harmadikat pedig az erzsébetlakiak érdemelték ki. A két különdíjat a legfiatalabb versenyző, a muzslyai Budai Benedik és a gyöngyösi ruszin önkormányzat csapata kapta.

A legfinomabb édes és sós lakodalmi süteményt Hallai Magdolna, Tadejin Margit, Latinkić Mária, Tóth Zsuzsanna, Csordás Juliska és Maron Marika készítette, a legízletesebb házi pálinkáért járó díjat pedig Magyar Mária, Kádár Tibor és Kónya János kapta.

A szervezők ünnepi műsorral is készültek, melyben néptánccal és népdalokkal lépett fel a helybeli művelődési egyesület Harmatcsöpp és Százszorszép néptánccsoportja, a vegyes kórus, a felnőtt- és a Kisbanda citeraegyüttes, valamint a hagyományápolók zenekara.

Az esemény fénypontja a vőfélyek és koszorúslányok találkozója volt. A fiatalok a hagyományápolók zenekarának kíséretében alkalmi szavalatokkal köszöntötték a násznagyékat, ami után a település főutcáján végigvonulva elindultak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében megrendezendő, egészen hajnalig tartó mulatságra. Ezelőtt azonban Kalapis Sztoján atya még megáldotta őket.

Az idei rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Nagybecskerek városa, a Klaszter Fókusz Családi Gazdálkodók Egyesülete, Muzslya helyi közösség tanácsa, a Császárkert Kft., a Mlekoprodukt, a TINA menyasszonyruha-szalon és Damjánovity Otília támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..