home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
XI. Művészet és műemlékvédelem művésztelepe — Zenta, 2023. július 18–28.
2023.07.20.
LXXVIII. évf. 29. szám
XI. Művészet és műemlékvédelem művésztelepe — Zenta, 2023. július 18–28.

Ez a komplex, tíznapos rendezvény 2011-ben indult kísérleti programként. A képzőművészetet az örökség- és a műemlékvédelemmel ötvöző, izgalmas, az értékvédelmet nem szokványos elemekkel népszerűsítő programról van szó. Ötletgazdája és koordinátora dr. Raffay Endre művészettörténész, házigazdája pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A 2023-as művésztelep mestertanárai Soltis Miklós és Lázár Tibor festőművészek. A telep munkáját segíti Milinszki Árpád festőművész.

A program középpontjában az építészeti örökség áll, elsősorban azok az értékes épületek, amelyek nem minősülnek műemléknek, vagy műemléki védettséget élveznek, ám nem kerültek még be semmilyen állagmegóvási programba. Célja a művészet eszközeivel ráirányítani a figyelmet építészeti örökségünkre.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról érkező hallgatók 10 napot töltenek Zentán, ahol a vajdasági művészeti képzésben résztvevő fiatalok csatlakoznak hozzájuk. Egy csapatként a művészeti vezető és a mestertanárok irányításával végeznek tanulmányokat a városban. Az évek folyamán különféle épületek és fogalmak kerültek az alkotómunka fókuszába, 2014-ben például a 100 éves Városházával, 2015-ben az egykori Eugén szállóval (a mai Művelődési Házzal) foglalkoztak, 2021-ben a falak, 2022-ben az ajtók szolgáltak a művésztelep fő témájaként. Az alkotók szívesen foglalkoznak olyan polgári/családi házakkal is, amelyek állagmegóvása rendkívül időszerű, viszont a tulajdonos önerőből nem tudja fenntartani az épületet, ezért fennáll a veszély, hogy egyszerűen elveszítjük ezeket az épületeket.

A hallgatók a mestertanárok mentorálása és motiválása mellett képzőművészeti alkotásokat és pörformanszokat hoznak létre. Ez utóbbiak felöleik a műemlékavatásokat (tartós vagy ideiglenes műemléktáblák kihelyezését), illetve azokat a művészeti akciókat, melyekkel egy-egy épület eredeti funkcióját igyekeznek megidézni a résztvevők (pl. műemlékvacsora, műemlékkoncert). Az interaktív, sok embert, illetékes szervezetet és intézményt, valamint a médiát is mozgósító alkotói folyamat rendhagyó kiállításmegnyitóval zárul, melyet minden évben kiemelkedően nagy érdeklődés kísér.

2023-ban 11. alkalommal valósul meg a Művészet és műemlékvédelem művésztelep, melynek résztvevői a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának vajdasági és magyarországi hallgatói: Dörfler Enikő, Horváth Izabel, Kaszás Anikó, Kelemen Dóra, Kovács Imola Bianka, Lukácsi Júlia, Molnár Heléna, Nagypál Alexandra, Serfőző György, Stanbury Esztella, Sürüs Alexandra, Török Sarolta, valamint Raffay Anna.

A műtermi munka a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium népkerti műtermében (Pionír otthon) folyik.

A XI. Művészet és műemlékvédelem tárlatának megnyitója 2023. július 27-én, 19.00 órakor lesz a zentai városháza előcsarnokában. A kiállítást megnyitja Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..