home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Win-win helyzet
Fehér Márta
2023.07.21.
LXXVIII. évf. 29. szám
Win-win helyzet

Ahhoz, hogy a külhoni magyar részek meg tudjanak maradni, nem elég az identitás megőrzése, kell hozzá a gazdasági támogatás — hangzott el Tusnádfürdőn.

A magyar kormány 60 000 pályázatot támogatott, 424 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. Minden egyes forint, melyet Magyarország külhonban beinvesztál, az ott 2 forintot generál, és kb. 50 fillérrel megnöveli a magyar GDP-t is.

— Ez a tipikus win-win szituáció, amit a Vajdaságban kezdtünk el, köszönhetően Pásztor István elnök úrnak — fogalmazott Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a kerekasztal-beszélgetésen. Bejelentette, hogy a nemzetegyesítés újabb forradalmi tettben mutatkozik meg 2023 januárjától. — VPN-rendszeren keresztül minden magyar állampolgár, bárhol is van a világon, egyszerű regisztrációval kaphat egy IP-címet, és onnantól kezdve digitális állampolgárság alapján a teljes közmédiához hozzáfér, így egyebek mellett minden sport- és kulturális esemény közvetítését figyelemmel kísérheti. Ez a nemzetegyesítésnek egy valóban XXI. századi formája.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a támogatásért, ami az elmúlt több mint tíz évben nyomon követhető, az azt megelőző években pedig a tervezés fázisában volt.

— Ezt szokták hitelességnek nevezni — mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, és hozzátette, a miniszterelnök-helyettes által számokban ismertetett eredmények a többi közt azért lehetségesek, mert a határon túli magyar közösségek megőrizték az önszerveződési képességüket. — Az elmúlt tíz év egyik fontos tanulsága, az egyik legnagyobb érték, amit nekünk közösen istápolnunk kell, az ez a készség. Ezt senki nem veszélyeztetheti, függetlenül attól, hogy hol ül, hogy a saját okosságáról mit gondol.

Pásztor kiemelte, Vajdaságban a magyar kormányzat támogatásának köszönhetően stabilizálták az intézményrendszert, a folyamatban lévő nagy fejlesztések továbbvitelének a lehetőségét, részben a magyarországi támogatásból, részben pedig annak köszönhetően, hogy sokkal nagyobb mértékben lehet számítani az otthoni forrásokra a stratégiai együttműködések eredményeként. Az előttünk álló időszakról elmondta, az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács számára a stratégiai tervezésről fog szólni. Kifejtette, hogy 2024 a választások éve lesz.

— Részt fogunk venni az európai parlamenti választáson, emellett pedig általános választásokra számítunk: önkormányzati, tartományi és előre hozott parlamentire, ami mindig egy nagy megmérettetés, ugyanis az az egy nap eldönti, hogy a következő négy évben milyen érdekérvényesítő erővel rendelkezünk.

A Tusványos 32 szabadegyetem hagyományos péntek délelőtti rendezvénye a nemzetpolitikai kerekasztal, melyen az anyaország, valamint a külhoni területek és Nyugat-Európa magyarságának képviselői számolnak be az elmúlt év eredményeiről és a következő év kihívásairól.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..