home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Webfejlesztésről kezdőknek
Erdsoft
2018.10.05.
LXXIII. évf. 40. szám
Webfejlesztésről kezdőknek

Az internet szerepe napjaink kultúrájában szoros kapcsolatban áll az internet vizuális médiummá való alakulásával. Számos más számítógépes rendszerhez és alkalmazáshoz hasonlóan a grafikus felhasználói felület ebben az esetben is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az emberek megértsék az internetben rejlő lehetőségeket.

A World Wide Web is csak az első vizuális böngészők megjelenésével vált széleskörűen ismertté, az 1990-es évek elején. Noha a kezdeti fázis óta a web óriásit változott, a legkorábbi technológiákból néhány napjainkig fennmaradt.

 

A webfejlesztés rövid története

Az internet elődje, az ARPANET nevű hálózat az 1960-as években látott napvilágot. Ezután sorban születtek meg az első e-mailek, a TCP protokoll, az IP-címek, a fórumok és a chatszobák, majd kialakult a modern internet. A World Wide Web az 1980-as években jelent meg, de igazán ismertté csak a Mosaic böngésző 1993-beli megjelenése után vált.

1989-ben a CERN munkatársa, Tim Berners-Lee, felvázolta egy olyan számítógépes platform fogalmát, amely megkönnyítené a világ különböző részein tevékenykedő kutatók együttműködését. Ez 1990-ben a HTML kifejlesztéséhez vezetett, mely a World Wide Web legfontosabb építőelemévé vált, és napjainkban is a kódolás egyik alappillére.



Néhány szó rólunk:
Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.
 

Nem túlzás azt állítani, hogy a modern web a HTML megjelenésének hatására született meg. A technológia iránti érdeklődés rohamosan nőtt, az első kommerciális weboldalak pedig már a ’90-es évek közepén felkerültek a világhálóra.

Mivel a hardverfejlesztések nagyobb hálózatokat és szélesebb sávszélességet eredményeztek, a webfejlesztőknek egyre több lehetőség állt rendelkezésére a weboldal kinézetét és funkcionalitását illetően. A CSS új megoldásokat nyújtott a tartalom szervezéséhez és megjelenítéséhez, a Flash animációk és a videóközvetítés pedig lehetőségek egész tárházát hozta magával. Mindezeken a forradalmi újításokon túl azonban a honlapok megőrizték alapszerkezetüket.

A weboldalak folyamatosan változtak és változnak, hogy megfeleljenek az újabb és újabb technológiáknak, elvárásoknak. A mobilalkalmazások fokozatosan veszik át az eddig megszokott honlapok szerepét, és a jövő még számos újdonságot tartogat.

 

Mi a HTML, a CSS és a PHP?

A HTML, a CSS és a PHP angol betűszavak — olyan kódnyelveket fednek, amelyek segítenek abban, hogy a weboldalak vizuálisan jelenjenek meg az interneten. Mindhárom nyelvnek más a célja és a funkciója, együtt azonban képesek gyönyörű és folyamatosan frissülő honlapokat létrehozni.

Kezdjük a HTML magyarázatával. A betűszó a Hypertext Markup Language (hiperszöveges jelölőnyelv) szavak betűiből állt össze. A hiperszöveg a linkekre utal, melyek segítségével összekapcsolhatóak a weboldal elemei vagy akár a különböző honlapok is. Az ML rész, azaz a jelölőnyelv azt jelenti, hogy a kódnyelv különböző jelölésekből tevődik össze. Az egyszerű szöveget címkék (angolul tagek) jelölik, melyek meghatározzák a jelölés közötti szövegrészek szerepét. A HTML-re úgy tekinthetünk, mint a weboldal testére.

Ha a HTML a test, akkor a CSS a ruha. A CSS kód (Cascading Style Sheets, magyarul: egymásba ágyazott stíluslapok) mondja meg a böngészőnek, hogyan jelenítse meg a HTML-címkéket. Ezek a stíluslapok felülírják a böngésző megjelenítési szabályait. A CSS nagymértékben leegyszerűsítette a weboldalak formázását, lerövidítette az oldalak betöltését, időt takarított meg a tervezőknek és a fejlesztőknek is.

A HTML adja a weboldal formáját, a CSS határozza meg, hogyan jelenjen meg ez a forma — de akkor mi a PHP feladata? A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor, azaz Hipertext Előfeldolgozó) az elnevezéséhez hűen előre feldolgozza a hiperszöveget. A PHP-parancsok még azelőtt lefutnak a webszerveren, hogy az oldal megjelenne a böngészőn. Fő előnye, hogy megkönnyíti a fejlesztők munkáját, és gyorsabb weboldalakat eredményez.

 

Miért olyan menő webfejlesztőnek lenni?

Azért, mert nincs feltétlenül szükséged formális végzettségre! Az iskolai alaptudás persze nagy előny lehet, de a dolgok nagy részét magad is megtanulhatod az internet segítségével.

További előny, hogy magad döntheted el, egyetlen területre szeretnél-e szakosodni, melynek a mesterévé válsz, vagy inkább váltogatod a szakterületeket — a webfejlesztők például könnyen át tudnak térni a mobilfejlesztésre is.

Preferenciádtól függően dolgozhatsz egy szuper csapatban vagy akár egyedül, szabadúszóként is, de egy biztos: a kreativitásodra szükséged lesz.

És ami mindenkit érdekel: a pénz. Mivel úgy fest, hogy a jövő még inkább techorientált lesz, a fejlesztők iránti kereslet folyamatosan növekedőben van. A jó webfejlesztők joggal számíthatnak versenyképes fizetésre, akár Szerbiában is.

 

Hogyan segítünk mi ebben?

Célunk, hogy egyéves cikksorozatunkban bemutassuk a korábban említett technológiákat. Minden héten lépésről lépésre fogjuk tanítani olvasóinkat, és reméljük, hogy kedvet tudunk majd csinálni a webfejlesztés elsajátításához.

 


NYEREMÉNYJÁTÉK!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki. Következő cikkünktől bele is kezdünk! Jó tanulást és sok szerencsét!

Bővebben nyereményjátékunkról a következő számunkban olvashatnak!
 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..