home 2024. május 11., Ferenc napja
Online előfizetés
WRO robotikai verseny
Kovács Laura
2023.05.25.
LXXVIII. évf. 21. szám
WRO robotikai verseny

Szerbiában negyedik alkalommal szervezték meg a World Robot Olympiad (WRO) szerbiai döntőjét, melyen az általános és a középiskolás diákok legórobotok programozásában mérték össze tudásukat.

A szabadkai Sportcsarnokban megrendezett versenyre 82 csapat nevezett be, vagyis kétszer annyi, mint az elmúlt években. Az esemény szervezője a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és az Edutus Egyetem volt, fővédnöke pedig Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke.

A megnyitón a jelenlévőket, közöttük a több mint 300 résztvevőt, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Josip Ivanović, az MTTK dékánja, Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem Vállalati és Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatója, Faragó Attila, a verseny főbírája és Námesztovszki Zsolt, a WRO szerbiai koordinátora köszöntötte.

— A megmérettetésen két kategóriát hirdettünk meg, a Robomissiont, illetve a Future Innovatort. Az első lényege, hogy a gyerekek által készített és programozott robotok versenyeznek egymással, amire két perc áll rendelkezésükre. A Future Innovators kategóriájában a csapatok egy olyan robotot terveznek, amely megoldást nyújt valamilyen, a való életben felmerülő problémára. Mindkét kategóriából lehetőségük van az idén kiküldeni a nyerteseket a világversenyre, melynek helyszíne Panamaváros lesz — hangsúlyozta dr. Námesztovszki Zsolt. A koordinátor megköszönte a szervezők és az önkéntesek munkáját, illetve a támogatók segítségét, valamint külön kiemelte a Magyar Nemzeti Tanács támogatását, mellyel lehetővé teszik ezeknek a kezdeményezéseknek a megvalósítását, az utazást és az eszközbeszerzést is.
Vicsek Annamária elmondta, nagyon fontos, hogy a gyerekek kapnak egy olyan pluszt a kötelező oktatás mellett, amely nem kapcsolódik szorosan a tantervhez. Azok a készségek, amelyeket a robotok tervezése, megépítése és működtetése során szereznek, hozzájárulnak a képességeik fejlesztéséhez és a jobb tanulmányi eredményekhez is.

Mint elhangzott, ez az a verseny, amely magában foglalja az informatikát, az elektromechanikát és a matematikát, fejleszti a logikát, illetve a problémamegoldó képességet, és nem utolsósorban közösségépítő jelleggel is bír.

A WRO-hálózat megközelítőleg 100 országot, ezen belül az Edutus Egyetem által segített országcsoport 12 országot foglal magában. Az utóbbiak között Magyarországon van a legtöbb csapat, a második helyen pedig Szerbia áll. A kezdetekben a megmérettetésnek csak vajdasági versenyzői voltak, az idén viszont Újvidékről, Belgrádból, Jagodinából és Nišből is érkeztek csapatok, vagyis ez Szerbia legnagyobb robotikai versenye.

A rendezvényen a vajdasági csapatok kiválóan szerepeltek, szinte minden helyezést megszereztek. A kategóriák első helyezettjei: ZAB Rolix, Zenta (6—10 éves korosztály), Cacti, Bajsa/Topolya (8—12 éves korosztály), Robo Riders, Szabadka (11—15 évesek) és Mindstrongs, Topolya (14—19 évesek).

A panamai döntőben november 7-e és 9-e között a Cacti, a Robo Riders és a Mindstrongs csapat mutathatja meg tudását, a ZAB Rolix, a Manó XD (Bajsa/Topolya), a Robo Devils (Óbecse), a Coder Club (Topolya) és a PROgrammers (Zenta) csapatok pedig szeptember 21—24-én a dániai Odense városban mutathatják meg tudásukat.  

 

Részletes eredmények:

Robo Mission Starter (6—10 éves korosztály, regisztrált csapatok száma: 23):

1. ZAB Rolix — Zenta. Csapattagok: Kisspéter Anna, Búrány Botond, Mucsi Zoltán, felkészítő tanár: Kisspéter Szilveszter.

2. Manó XD — Bajsa/Topolya. Csapattagok: Námesztovszki Bence, Posavi Márk, Balázs Horváth Sámuel, felkészítő tanár: Námesztovszki Tímea.

3. Ninja GO — Magyarkanizsa. Csapattagok: Bagány Dávid, Csonka Balázs, Faggyas Péter, felkészítő: Bagány Igor.

 

Robo Mission Elementary (8—12 éves korosztály, regisztrált csapatok száma: 24):

1. Cacti — Bajsa/Topolya. Tót Dániel, Námesztovszki Sára, Péterfi Áron, felkészítő: Námesztovszki Tímea.

2. Robo Devils — Óbecse. Csapattagok: Ricz Bálint, Lasztovics Máté, Bíró Benedek, felkészítő: Kéringer Dorina.

3. ReSync — Palics. Csapattagok: Farkas Márk, Ricz Zalán, felkészítő: Farkas Athéné.

 

Robo Mission Junior (11—15 éves korosztály, regisztrált csapatok száma: 16):

1. Robo Riders — Szabadka. Csapattagok: Kecskés Barnabás, Kecskés Benedek, felkészítő: Kecskés István.

2. Coder Club — Topolya. Csapattagok: Fenyvesi Gergő, Suvák Viktor. Felkészítő: Vörös Csaba.

3. robobreakers — Horgos. Csapattagok: Balázs Piri Kevin, Balázs Piri Dávid, felkészítő: Gazdag Csaba.

 

Robo Mission Senior (14—19 éves korosztály, regisztrált csapatok száma: 12):

1. Mindstrongs — Topolya. Csapattagok: Ivan Stojanović, Urbán István, Tarkó Ákos, felkészítő: Nagy Alfréd.

2. PROgrammers — Zenta. Csapattagok: Kis Botond, Törteli Endre, felkészítő: Bagány Igor.

3. Poliboti XS — Belgrád (Zemun). Csapattagok: Teodora Tasić, Teodor Simić, David Stanković, felkészítő: Jovan Miletić.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Szabadkai Napló
Legószettek az MNT ajándékaként
Pannon RTV
2023.06.28.
LXXVIII. évf. 26. szám
Legószetteket ajándékozott a Magyar Nemzeti Tanács a WRO robotikai verseny vajdasági magyar csapatainak.…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..