home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
WC-papír-civilizáció
Tóth Péter
2020.05.02.
LXXV. évf. 18. szám
WC-papír-civilizáció

Akik már éltek a ’70-es, ’80-as években, nyilván meg tudják erősíteni, hogy a XXI. század második évtizedét követő időszakot egészen másképp képzeltük el abban az időben. Az akkor népszerű, tudományos-fantasztikus témákat feldolgozó filmek és sorozatok is más jövőt sejtettek. Joggal hittük, hogy ahogyan korábban Jules Verne — akit akkor Verne Gyulaként ismertettek meg velünk —, úgy az akkori alkotók is szinte előre látták, merre halad majd a történelmünk, milyen műszaki újdonságok terjednek majd el a világban.


Szalai Attila illusztrációja

Vernéről tudni kell, hogy a könyveiben említett száznál is több terv és találmány szinte mindegyikét megvalósították mára. „Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein” — írta egykor. Tagadhatatlan érdeme a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakjának, hogy érdekes leírásával a laikusok és különösen a felserdülő ifjúság számára vonzóvá tette a természettudományokat.

Regényei témáját általában az életből merítette. Gyakran a valóság és a képzelet határán egyensúlyoz, de a valóság határát jelentősen átlépő művei is vannak. Általában csak továbbgondolta a felfedezések, találmányok életét, így született meg az ő segítségével a modern tudományos-fantasztikus irodalom. A tengeralattjáró megalkotása, a Holdra való utazás, valamint sok más, a későbbiekben megvalósult történet szerepel regényeiben. Hozzá képest — legalábbis ezt mutatják a jelenlegi történelmi tapasztalataink — a XX. század második felében élő és alkotó sci-fi-szerzők amatőrök voltak.

Amatőrök, hiszen olyan dolgokat hittek mára hétköznapinak, mint a Hold-bázis, a kirándulás a Marsra vagy a robotok elterjedése. Ez utóbbi részben talán meg is valósult, és a jelenlegi helyzet valószínűleg csak serkenti majd a mesterséges intelligencia, illetve az automata gyártósorok elterjedését. Azt viszont kevesen jövendölték, hogy 2020-ban a toalettpapírnak lesz akkora kultusza, hogy hógömbök vagy torták díszeként tartjuk majd számon. De azt sem sokan vizionálták, ami szintén a valóság lett, hogy most tanulunk meg helyesen kezet mosni.

Érdekes lehet tehát azt vizsgálni, hogy miért éppen a WC-papír lett szinte az egész földkerekségen a felvásárlás tárgya. Pszichológusok és szociológusok szerint azért, mert az emberek félnek a kontroll elvesztésétől. A WC-papír pedig — akármilyen meglepő is — a kontrollt szimbolizálja. Arra használhatjuk, hogy tisztaságot teremtsünk vele. Az emberek ugyanis a koronavírus kapcsán a kontroll elvesztésétől félnek. A WC-papír tehát azt az érzést nyújtja, hogy képesek fenntartani az ellenőrzést a higiénia és a tisztaság fölött. Amikor veszélyben érzik magukat, szeretik azt gondolni, hogy tettek valamit a biztonságuk érdekében. Jól jellemzi korunkat, hogy ez a tett most — jobb híján — a toalettpapír felhalmozásában nyilvánul meg.

De lehet, hogy kevésbé kell a lélek mélyén keresni az okot? A WC-papírt sokan jó eséllyel zsebkendőnek is használhatják, melyről azt gondolhatják, szükség lesz rá egy influenzaszerű megbetegedés esetén. És az is gerjesztheti a folyamatot, hogy WC-papírt felhalmozni viszonylag olcsó, tárolni pedig sokáig lehet anélkül, hogy lejárna a szavatossági ideje.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..