home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Vučić évet értékelt
Talpai Lóránt
2022.01.06.
LXXVII. évf. 1. szám
Vučić évet értékelt

A harminc évnél fiatalabbakat is segítenék — Kevesen vették fel a harmadik oltást — Kedvezmények és megváltozott postai csomagküldés

A harminc évnél fiatalabbakat is segítenék

Szerbia új intézkedéssel próbálja segíteni a tizenhat és harminc év közötti fiatalokat. Az említett korosztály február 1-jén 100 eurót kap — jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök. A pénzt minden olyan szerb állampolgár megkapja, aki betöltötte a tizenhatodik életévét, de még nem harmincéves. A szerb elnök a jelenlegi gazdasági helyzetre is kitért. Rámutatott arra, hogy a becslések szerint Szerbiában 7,5 százalékos GDP-növekedés várható. „A GDP tavalyi és idei növekedési üteme után Szerbia lesz az első ország Európában, Írország után. Erre nagyon büszke vagyok” — hangsúlyozta az éves sajtótájékoztatón. Emellett még arról is szót ejtett, hogy az országnak 2025-re el kell érnie a 900 eurós átlagfizetést. Elmondása szerint hamarosan megoldódik a további gázimport kérdése, erre számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalások után. Azt is kiemelte, hogy nem könnyű további gázmennyiség beszerzését tervezni, mert ki kell fizetni azt is, amit még nem vettünk át, de amiről már megállapodtunk. Végül Instagram-bejegyzésben kívánt Szerbia minden polgárának boldog új esztendőt. (Tanjug)


Fotó: Beta

 

Kevesen vették fel a harmadik oltást

A védőoltás nélkül az óvintézkedések nem hozzák meg a kívánt eredményt — közölte Ana Brnabić kormányfő. Ettől függetlenül a válságtörzs legutóbbi ülésén arról döntöttek, hogy nem vezetnek be újabb szigorításokat az elkövetkező időszakra. Brnabić arról is tájékoztatott, hogy az országban eddig a lakosságnak valamivel több mint 58 százaléka vette fel a vakcina első dózisát, 57 százaléka a másodikat, 31 százaléka pedig a harmadikat is. A gyerekek és a fiatalok körében alacsony az átoltottság aránya — mondta a kormányfő. Egyúttal arra szólította fel a polgárokat, hogy oltassák be magukat, és tartsák be a járványellenes szabályokat, mert csak így győzhető le a koronavírus. (Szerbiai RTV, Tanjug)


Fotó: FoNet

 

Kedvezmények és megváltozott postai csomagküldés

A Szerbiai Posta 2022. január 1-jétől új szolgáltatást vezet be az egyszerű, feltüntetett érték nélküli csomag feladására. Egy legfeljebb 3 kilogramm súlyú küldemény esetén a díj 200 dinár, a 3—5 kilogrammos csomag küldése 250, a 15 és 20 kilogramm közöttié pedig 400 dinárba kerül. 131 postahivatal nyújt lehetőséget öt vagy annál több csomag átvételére a felhasználó címén, 100 dináros áron egy átvétel után, míg a nyugdíjasoknak pluszkedvezmény jár az ötnél kevesebb csomag átvétele esetén. Új fizetési módok is lesznek. A korábbi készpénzes és a feladó általi szerződéses fizetés mellett a csomag átadása után járó postaköltséget mostantól a címzett is fizetheti. Lehetőség van a csomag átadásáról külön visszaigazolás kiállítására és benyújtására, valamint a visszaküldési okmány visszaküldésére is. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..