home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vučić: Szerbia csatlakozott az Ukrajnát ért támadások elítéléséhez, de nem támogatta az orosz szankciókat
(Pannon Rtv)
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Vučić: Szerbia csatlakozott az Ukrajnát ért támadások elítéléséhez, de nem támogatta az orosz szankciókat

A szerb államfő elmondta, komoly változások zajlanak a világpolitikában, a körülmények pedig különösen nehéz helyzetbe hozzák Szerbiát.

Az ENSZ Közgyűlésén Szerbia csatlakozott az Ukrajnát érintő támadások elítéléséhez - mondta a szerb államfő. Aleksandar Vučić kifejtette, hogy Szerbiának egyre nehezebb helyzettel kell szembenéznie az Oroszország és Ukrajna között fennálló konfliktus miatt. Vučić elmondta, hogy az ENSZ-tagállamok megvitathatják Oroszország esetleges kizárását az Egyesült Nemzetek Szervezetéből. Kiemelte, a döntés következtében megváltozhat az a határozat, amelyre eddig Szerbia is hivatkozott területi integritása kapcsán.

„A tervek szerint a 6. cikkely alapján az ENSZ azt fontolgatja, hogy megvitatják Oroszország kizárását. Ezután nyomást gyakorolnának majd Kínára, hogy változtassa meg az 1244-es számú határozatot, amely alapján hivatkoztunk a nemzetközi jogra és területi integritásunk megóvására, ahogy ma is tesszük, azután pedig azon NATO- és az EU-tagállamok is - amelyek eddig nem tették - elfogadnák ezt a módosítást, amely Koszovó függetlenségére vonatkozik.”


Aleksandar Vučić (forrás: rts.rs)

Az országban kilenc-tíz csapatot alakítanak ki, akik a kőolaj- és a gáz-, valamint az élelmiszerárakat fogják figyelni. Nincs ok a pánikra, hiszen Szerbia energiatartalékok szempontjából bebiztosította magát a következő két hónapra - nyomatékosította a szerb államfő.

„Az elkövetkező 15 napban csordultig töltjük energiatározóinkat, amely mintegy 100 és 115 millió eurónkba fog kerülni. Minden tározót feltöltünk. Azért, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat bármi is történne a jövőben. Mindez olyan áru, melynek értéke nem fog egykönnyen visszaesni.”

Aleksandar Vučić rámutatott arra is, hogy a bankszektor teljes biztonságban van, az ország számláján ugyanis több mint 156 milliárd dinár, az az 1,4 milliárd euró van - tette hozzá a szerb államfő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..