home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vučić, Nikolić, Janković
tv.
2017.02.24.
LXXII. évf. 8. szám
Vučić, Nikolić, Janković

Aleksandar Vučić kormányfőt jelölik az államfői tisztségre — ha „nehezen” is, de elfogadta a jelölést • Mindeközben Tomislav Nikolić... • Saša Janković a rajtvonalon

Aleksandar Vučić kormányfőt jelölik az államfői tisztségre — ha „nehezen” is, de elfogadta a jelölést

A Szerb Haladó Párt elnöksége a múlt héten közölte, hogy a pártvezetőség az ülésén egyhangúlag Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfőt jelölte Szerbia elnökének tisztségére. „Egyhangúlag Vučić” — így döntött a SZHP elnöksége, ezután már csak a párt főbizottságának támogatására kellett várni. Vučić a jelölés kapcsán az állami televízió egyik műsorának adott interjújában elmondta, hogy elfogadta a jelölést (noha az elmúlt hónapokban többször is nyomatékosan kijelentette, esze ágában sincs államfőnek lenni), mert fontos, hogy megteremtsék Szerbia számára a folytonosságot és a stabilitást. Az államfőjelölt nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy az elnökválasztással egyidejűleg parlamenti választásokat is tartanak. Elmondta továbbá, hogy az elnökválasztás után nem lesz többé kormányfő. A kormányfői munkával egészen a választások kiírásáig foglalkozik, kampányt pedig csak munkaidőn kívül folytat majd.

A Szerb Haladó Párt főbizottságának ülésére sem kellett sokat várni. A bizottság egyhangúlag megszavazta, hogy Aleksandar Vučić pártelnök induljon a szerbiai elnökválasztáson. Az SZHP tájékoztatása szerint mind a 185 községi és városi bizottság támogatta Vučić jelölését.

A közösségi oldalakon pedig már szombaton megjelent Aleksandar Vučić első kampányvideója. A klip már néhány órával a Szerb Haladó Párt főbizottságának pénteki ülése után látható volt. Tekintettel arra, hogy egy ilyen videó elkészítéséhez legalább egy hónapra van szükség, valószínűsíthető, hogy a jelölésről már a főbizottsági ülés előtt megszületett a döntés. A szerb politikatörténetben még soha nem fordult elő, hogy egy hivatalban levő kormányfő egyúttal államfőjelölt is legyen.

Mindeközben Tomislav Nikolić...

Szerdán, Szerbia államiságának napján az államfő átadott 84 újabb kitüntetést, az ünnepségen részt vevő kórus pedig születésnapja — mely egybeesik ezzel az ünneppel — alkalmából elénekelte neki a Danas nam je divan dan című alkalmi dalt. Ezután derült ki, hogy az államfő úgy döntött, meglepi magát egy újabb elnökjelöltséggel. Nikolić ezt az elhatározását azután hozta nyilvánosságra, hogy Vučić a vele való egyeztetés után bejelentette saját indulását és azt, hogy kettejük között jó a viszony. A bejelentés után a régi harcostársak — Dačić, a Szerb Szocialista Párt és Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke — össztüzet zúdítottak Nikolićra, mondván: hátba támadta az államfői tisztségre vágyó kormányfőt. Nikolić abban az esetben vonja vissza jelölését, ha miniszteri székbe ülhet, illetve a Szerb Haladó Párt elnöki tisztségét is neki adják.

Időközben a Szerb Haladó Párt köreiből azt üzenték, hogy Nikolić tisztességes ajánlatot kapott a visszalépéséért. A Novosti értesülései szerint ez nem más, mint a haladók tiszteletbeli elnöki tisztsége megtoldva azzal, hogy fia, Radomir Nikolić alelnök lehetne a szerb kormányban. Tomislav Nikolić azonban a hírek szerint nem állt el az eredeti követelésétől. Ami jár, az jár — elvégre ő segítette hatalomra Aleksandar Vučićot, illetve ő alapította a Szerb Haladó Pártot.

A hét elején kiderült, hogy Nikolić — miután többször is tárgyalt Vučićtyal — mégis visszalép. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mivel győzték meg a jelenlegi államfőt.

Saša Janković a rajtvonalon

Vasárnap este az újbelgrádi sportcsarnokból indult Saša Jankovićnak, Aleksandar Vučić talán legesélyesebb kihívójának a kampánya. A volt ombudsman február elején mondott le, hogy indulhasson az idei szerbiai elnökválasztáson. 2016. november 25-én a Blic napilap közzétett egy listát, melyet az a több mint száz közéleti személyiség írt alá, aki felkérte Jankovićot, hogy jelöltesse magát. 2016 decemberében Janković hivatalosan is bejelentette, hogy független jelöltként indul a 2017. évi elnökválasztáson.

— Ha államfővé választanak, visszaszerzem a polgárok emberi méltóságát, és ismét értelmet adok az intézmények létezésének. De mondok még valamit, amiért valamikor eltanácsoltak volna a jogi karról: ígérem, hogy érvényt szerzek az alkotmánynak — mondta Janković az első kampánybeszédében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..