home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vučić: Legalább 18 százalékos nyugdíjemelés, a minimálbér is növekedni fog
Tancsik Richárd
2022.06.15.
LXXVII. évf. 24. szám
Vučić: Legalább 18 százalékos nyugdíjemelés, a minimálbér is növekedni fog

Aleksandar Vučić köztársasági elnök közölte, legkésőbb 2023. január 1-jéig nem kevesebb mint 18 százalékkal emelkedik a nyugdíj, továbbá bejelentette a minimálbér nagy arányú — 12, 13, talán 14 százalékos — emelését, valamint a közszférában is két számjegyű béremelést fognak eszközölni, illetve arra számít, hogy 2023 márciusában az átlagkereset akár 710 euró lesz.

Aleksandar Vučić szerint a jelentős nyugdíjemelés két részletben valósul meg, és — mint mondta — ez összesen nem lesz kevesebb 18 százaléknál.

Jelenleg a szerbiai GDP csaknem 9 százalékát teszi ki a nyugdíjakra fordított összeg, ezért most a legideálisabb a helyzet arra, hogy a nyugdíjak növekedjenek — magyarázta. Így, a szerb államfő szerint, az elmúlt évtizedek legnagyobb nyugdíjemelése várható az országban.


Fotó: Facebook/ Siniša Mali

Az első nyugdíjemelés talán már októberben, de inkább novemberben, decemberben valósul meg, a második részlet pedig a jövő év január 1-jén esedékes. Hangsúlyozta, nem egyszeri támogatásról, hanem nyugdíjemelésről beszél. Az emelést a Nemzetközi Valutaalap illetékeseinek is jóvá kell hagyniuk, akikkel csütörtökön kezdődnek meg a tárgyalások, de a pénzügyi forrás megvan.

A minimálbéreket is jelentősen növelik, mégpedig úgy, hogy az ne a munkáltatókat terhelje, ezért erre a célra az állam 300 millió eurót különít el, ezenkívül a közalkalmazottak bérét illetően is két számjegyű emelés várható. Vučić azonban hangsúlyozta, hogy ehhez az adó megfizettetésének továbbra is működnie kell.

A felsoroltak szerint 2023 márciusában várhatóan 710 euró felett lesz az átlagkereset Szerbiában anélkül, hogy az az államadósságot veszélyeztetné.

Forrás: Szerbiai RTV 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..