home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vučić: A Nyitott Balkán a balkáni nemzetekhez tartozik
Tancsik Richárd
2022.06.09.
LXXVII. évf. 23. szám
Vučić: A Nyitott Balkán a balkáni nemzetekhez tartozik

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke kijelentette, a Nyitott Balkán a Balkánon élő nemzetekhez tartozik. Az ohridi csúcstalálkozón megfigyelőként jelen lévő Montenegró és Bosznia-Hercegovina képviselői pozitívan nyilatkoztak a kezdeményezésről.

„Csak Edi Rama, Zoran Zaev volt macedón miniszterelnök és én voltunk jelen, amikor a Nyitott Balkán létrehozásáról döntöttünk. Rajtunk kívül senki nem vett részt a kezdeményezés előkészítésében” — mutatott rá Aleksandar Vučić, kiemelve, hogy ez a kezdeményezés az együttműködni akaró emberek ötlete, akik nem másokban keresik a hibákat, és akik közösségben képzelik a jövőt.


Fotó: Tanjug/ Vlada Republike Severne Makedonije/ Ladislav King/ bs

Vučić elmondta, a Nyitott Balkán nem az Európai Unió alternatívája, de a gazdasági mutatók nőnek Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia között. A szerb államfő új javaslatokkal érkezett, melyek között szerepel, hogy télen is segítsék egymást az országok az energetika, az élelmiszer- és a gázellátás terén.


Fotó: Dimitar Kovačevski/ Facebook

Edi Rama hangsúlyozta az újságíróknak, hogy a kezdeményezés tagjainak még szorosabb kapcsolatára lesz szükség, hozzátéve, hogy a gabonafélék és az áram ára tovább fog növekedni, majd közölte, hogy a három ország egy olyan munkacsoportot hoz létre a válság idejére, amely konkrét megoldásokat ad, mert a válság még mélyebb lesz az egész világon.


Fotó: Tanjug/ Vlada Republike Severne Makedonije/ Ladislav King/ bs

Dimitar Kovačevski, Észak-Macedónia miniszterelnöke elmondta, a három ország képviselői megállapodtak az elektronikus útdíjszedés rendszerének összekapcsolásáról, vagyis Szerbia útdíjtáblás polgárai megállás nélkül haladhatnak át a felhajtókon Észak-Macedóniában.


Fotó: Tanjug/ Vlada Republike Severne Makedonije/ Ladislav King/ bs

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök, aki megfigyelőként vett részt a Nyitott Balkán csúcstalálkozón Ohridban, kiemelte, a Nyugat-Balkán „egyértelműen új arcát” mutatja ez a kezdeményezés, és kérte, hogy a következő tárgyaláson immár hat vezető legyen jelen, ne pedig öt.


Fotó: Dimitar Kovačevski/ Facebook

Zoran Tegeltija, Bosznia-Hercegovina soros elnöke szintén pozitívan nyilatkozott, hozzátéve, hogy országában hamarosan döntenek a programról.


Fotó: Dimitar Kovačevski/ Facebook

A Nyitott Balkán ohridi csúcstalálkozóján Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia aláírták a diplomák és a tudományos címek kölcsönös elismeréséről szóló egyezményt, a három ország művelődési miniszterei pedig egy, a kulturális együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot. A turisztikai együttműködésről szóló memorandumot szintén a három ország miniszterei látták el kézjegyükkel. Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia adóhatóságainak igazgatói szintén együttműködési egyezményt írtak alá a három intézmény között.

Forrás: Szerbiai RTV, Tanjug, Pannon RTV 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..