home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vrnjačka Banja – az ezerarcú fürdőhely
Martinek Imre
2019.06.17.
LXXIV. évf. 24. szám
Vrnjačka Banja – az ezerarcú fürdőhely

A kisváros Vrnjačka Banja a szó szoros értelmében ezerarcú fürdőhely Szerbiában.


A szerző felvételei

Noha szépségét emberemlékezet óta reklámanyagok sokasága hirdeti, a jó bor cégérét a visszatérők képezik. A nyüzsgéshez szokott, ám mégis bensőséges pihenésre vágyók Édenkertje ez. Oázis, mely szépségével egyszerre csalogatja és tartózkodásra is marasztalja. Nemcsak vendégeit, de vélhetőleg őslakóit is. Ha a promenád folyócskájának martján őrködő terebélyes tölgyek és vadgesztenyék szólását olykor a teremtés koronája is értené, akár ezen feltevést sem burkolná fel ama balladai félhomály.

„Ebben a városkában melegen parolázik a jelen a hagyománnyal, a hidak alatti bújócska után két virgonc patakocska fut egymás karjába tajtékot dobva, és régen elporladt [csontú] hadvezérek, alattvalóik kegyeit kereső királyok [és sarjaik] emlékét áldja minden szomjas vándor. Mert a kutakból drága és párját ritkító víz folyik, olyan, akár a szerelem, amelynek a városatyák „lakatos” hidat vertek, annak homlokzatát Desanka Maksimović költőnő gondolataival ékesítve. Vagy a tenyerén kiterjesztett szárnyú galambot tartó, hamvas domborulatú leányzóként ábrázolt szabadság, amely a város központjában emelkedő sziklaszirt ormán őrködik, márványorcáját a messzeségben sötéten kéklő hegyek felé fordítva. Valahol a hátunk mögött vecsernyére kondult a harang.”

A tizenegy esztendővel ezelőtt készült helyszíni (napló)jegyzetem megidézett soraihoz ez év júniusában kerestem s találtam friss, fénybeíráshoz alkalmas pillanatokat.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..