home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Volt egyszer egy Nyári Ifjúsági Játékok
Szerda Zsófi
2015.07.22.
LXX. évf. 29. szám
Volt egyszer egy Nyári Ifjúsági Játékok

Minden fiatal és nem annyira fiatal visszasírja a zentai Nyári Ifjúsági Játékokat. Az elmúlt egy héten több alkalommal is beszélgettem emberekkel a nyári vajdasági fesztiválokról, és valahogy mindig szóba került az Ifi. Elgondolkodtam rajta, vajon mi volt a varázsa. Mert volt neki, ahhoz nem férhet kétség. Nem tudott vele versenyezni egyetlen fesztivál sem.

Ha volt biztos pont a nyarunkban, akkor az a Nyári Ifjúsági Játékok időpontja volt, esőben, szélben, napsütésben, és — noha Facebook talán még nem is volt — abban is biztosak lehettünk, hogy ott majd mindenkivel találkozni fogunk, játszunk, éjszakákon át táncolunk, reggel a Mojóban isszuk meg az első kávénkat, mikor a nap már eléggé tűz és kiűz (a sátorból). Aki délután nem játszott, az a Tisza-parton üldögélt, fürdőzött. Az este hol egy színházi előadással, hol Hobo József Attila-estjével vagy egy laza karaoke-bulival kezdődött a rádiósátornál, ahol nappal is jó volt hallgatni a fesztiválrádiót. De ráhangolódhattunk az éjszakára egy könnyed világzenei koncerttel vagy egy filmmel is a Majomszigeten, ahova egy sötét, kis erdei út vezetett — rendszerint arra táboroztak a Narco Polo tagjai. Itt a hangsúly a sötéten van, több első szerelem első csókja csattant itt el, úgy érzem. Az estet pedig a chill out (lazulós) sátorban fejezhettük be, melyben nappal levest és teát szolgáltak fel, és a megfáradt fesztiválozók a földön elnyúlva nézték a Jóbarátok sorozat epizódjait. A program éppen elegendő, a hangulat pedig éppen jó volt.

De miért lett mindennek vége? Mikor kezdett elromlani? Hol romlott el? Erre nincs válasz. Csak találgatások. Több lehetőség is eszembe jut. Az egyik, talán a legvalószínűbb, hogy a felgyorsult világgal mi is felgyorsultunk. Ma már több kell. A sok — immár elérhető — magyarországi és külföldi fesztivál elcsábította az újabb generációkat, melyek a pénzüket inkább „nagy” zenekarra költik. Pedig fontosabb az az érzés, hogy mindegy, ki lép fel, mindegy, mi a program, ott kell lennem, mert ez egy közösség, itt vannak a barátaim, itt jó. Idővel már nem volt érdekes a Depresszió, az Akela vagy a Beatrice, az Ifin az elektronikus zene is lassan retróba fordult, az új szervezők pedig nem igyekeztek újítani a fellépők listáján. Talán kellett volna, talán nem. Mert régen még mindegy volt. Mentünk mi így is, úgy is.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi


De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..