home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Volt egyszer egy Hollywood
Brasnyó Zoltán
2018.05.24.
LXXIII. évf. 20. szám
Volt egyszer egy Hollywood

Quentin Tarantino, a kultrendező-legenda mindig is arról volt híres, hogy — filmszerepek formájában — olyan színészeknek adott lehetőséget, sőt, mentőövet, akikért egykoron rajongtak a mozinézők, viszont vagy eltűntek, vagy otthagyták a szakmát, esetleg mindössze egy korszakos divathullám képviselői voltak.

Itt van mindjárt John Travolta, aki a Ponyvaregény előtt csak a Nicsak, ki beszél! című „súlyos” vígjátékban kapott szerepet, előtte azonban még a Szombat esti lázban feszített nyakában egy aranykereszttel, szőrös mellkassal, szűk trapézgatyában. Ide tartozik még Pam Grier és Robert Forster is, akiket Tarantino a Jackie Brownban rehabilitált. QT pedig most ismét szemet vetett egy színészlegendára, a ’70-es és a ’80-as évek egyik ikonikus sztárjára, Burt Reynoldsra. Ha felütnénk az amerikai értelmező kéziszótárt, minden bizonnyal az ő napbarnított arcával illusztrálnák a Hollywood szócikket.

Reynolds az új filmben egy George Spahn nevű, félvak fickót alakít, aki úgy vonult be a történelembe, mint a férfi, aki annak idején kiadta kaliforniai birtokát a hírhedt sorozatgyilkos Manson családnak. A mellékszerepekben tündöklő A kategóriás sztárok listája viszont ezzel nem fejeződik be: visszatér még Tim Roth (Kutyaszorítóban, Aljas nyolcas, Ponyvaregény), Kurt Russel (Halálbiztos, Aljas nyolcas) és Michael Madsen (Kutyaszorítóban, Kill Bill 1 és 2, Aljas nyolcas) is. QT új filmjében tehát minden „saját” sztárt felvonultat, akit ma már szinte kizárólag vele és a kultikus mozijaival azonosítunk. Nem beszélve arról, hogy a két főszerepet Leonardo DiCaprio és Brad Pitt kapja.

A Once Upon a Time in Hollywood című legújabb Tarantino-produkció iránt máris óriási az érdeklődés, és ekkor még visszafogottan fogalmaztam. 2019-ben érkezik a film, valamikor nyáron, a fülledt, augusztusi kánikulában. A Volt egyszer egy Hollywood meglehetősen ellentmondásos eseményt dolgoz fel: Charles Manson ámokfutását és a korabeli, hollywoodi közhangulatot.

A történet 1969 nyarán játszódik Kaliforniában, a főhős pedig egy televíziós színész, aki mindenáron be szeretne törni Hollywoodba. Van egy társa, aki egyúttal a dublőre is. A szomszédban pedig — ha hihetünk a pletykáknak — Charles Manson lakik majd, aki innen indul el vérgőzös „világhódító” útjára. Roman Polanski bestiálisan kivégzett felesége, az állapotos Sharon Tate meggyilkolását is bemutatják. A film központi eleme a Manson-szekta brutális ámokfutása lesz, illetve ennek hatása, mely még évek múltán is érezhető volt a filmszakmán.

Tarantino egy Las Vegas-i sajtótájékoztatón számolt be bővebben a készülő produkcióról. Elmondta, hogy szerinte egyik filmje sem hasonlít majd annyira a Ponyvaregényhez, mint ez, a Pitt—DiCaprio-párost pedig nem máshoz, mint Paul Newmanhez és Robert Redfordhoz hasonlította. DiCaprio mindezt megfejelte még azzal, hogy kijelentette, szerinte ez Tarantino egyik legjobb forgatókönyve.

Valóban érdekes lehetőségek rejlenek abban, hogy a Volt egyszer egy Hollywood sok más, filmes szempontból is mozgalmas korszakban játszódik majd. 1969 ugyanis a hatalomváltás éve volt a filmiparban. Olyan alkotók taszították le az addigi egyeduralkodó direktorokat a trónról, mint Francis Ford Coppola, George Lucas vagy Steven Spielberg. Nem beszélve arról, hogy a hippikorszak és az ellenkultúra koránál keresve sem lehetne eredetibb díszletet találni egy monumentális Tarantino-filmhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..