home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Volt-e, megy-e nyári táborba?
(T. T.)
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám
Volt-e, megy-e nyári táborba?

A kamaszodó gyermekek életében nagy jelentőségük van a különféle táboroknak. Sokan az ilyen helyeken eltöltött vakációk alkalmával vannak először több napig távol a szüleiktől. Vajdaság-szerte számtalan tábor várja az érdeklődőket. E vakációra alkalmas helyeken a fiatalok hasznosan eltölthe...

A kamaszodó gyermekek életében nagy jelentőségük van a különféle táboroknak. Sokan az ilyen helyeken eltöltött vakációk alkalmával vannak először több napig távol a szüleiktől. Vajdaság-szerte számtalan tábor várja az érdeklődőket. E vakációra alkalmas helyeken a fiatalok hasznosan eltölthetik idejüket a nyár folyamán. Volt-e, megy-e táborba? - kérdeztük a héten fiatal olvasóinktól.
TÓHÁTI Lilla királyhalmi középiskolás:
- A korábbi években rendszeresen jártam táborokba, az idén azonban nem megyek. Jártam a kishegyesi Kátai-tanyán megszervezett Firka-táborban, Kanizsamostoron a néptánctáborban, valamint előtte a horgosi néptánctáborban is. A Firka-táborban éreztem a legjobban magam, mivel a kézművesség és a rajzolás sokkal közelebb áll a szívemhez, mint a néptánc, de azért az is tetszett. Minden tábor különleges élményt nyújtott számomra, rengeteg embert ismertem meg, s nagy részükkel még ma is tartom a kapcsolatot. Az idén fejeztem be az általános iskolát, de erre a nyárra semmi különöset nem tervezek. Valószínűleg a nyár elején a társasággal, barátokkal, barátnőkkel eljárok majd Mórahalomra fürödni, a későbbiekben azonban a barackérés miatt nem lesz annyi időm szórakozni, de azért igyekszem a munka közepette is időt szakítani a kikapcsolódásra.
TÓTH BAGI Edina palicsi középiskolás:
- Nyár, szünet, táborok. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy mikor, kivel és hova menjünk táborba. Bevallom, magam is a lelkes táborozók csoportjába tartozom. Eddig részt vettem már kamasztáborban, angoltáborban, lovastáborban, Csiperótáborban, holnap pedig bővítem a listát, ugyanis Taizébe utazom. Aki erről a helyről még nem hallott, annak röviden elmondom: Taizé egy francia város, ahova nyaranta a világ különböző pontjairól érkeznek a fiatalok, hogy más nemzetek kultúráját megismerjék. Útban odafelé gyönyörű városokban állunk meg a három napig tartó buszozás alatt. Az idén a csoport, amellyel utazom, odafelé Torinóban, Lyonban és Monacóban áll meg, hazafelé pedig Párizs és a németországi Európa Park lesz a megálló. Mint minden dolognak, a táborozásnak is megvan a jó és a rossz oldala. Én nagyon szeretek új emberekkel ismerkedni, új barátságokat kötni és izgalmas dolgokban kipróbálni magamat. Ez a legfontosabb szempont a számomra, a táborok lényege pedig éppen az, hogy összehozzák az embereket. Rengeteg gyönyörű élmény köt a táborokhoz. Ilyen például az is, amikor az egyik barátnőm a Csiperótáborban elnevezett egy levegőben szállingózó pihét Petinek, vagy a közös gitározás és a tűz körüli táncolás a kamasztáborban, vagy az, amikor hajnalban lábasokat ütögettek egymáshoz a lovastábori tanárok, hogy keljünk fel, és takarítsuk el az előző napi vizes lufizás után a harmatos füvön maradt lufidarabokat az udvarról. Szerintem az egyetlen rossz dolog a táborozásban az, hogy egyszer vége szakad... Vége lesz a vizeslufi-csatáknak, a tűz körüli táncolásnak, a szöszök elnevezésének. Ilyenkor azonban mindig azzal vigasztalom magam, hogy mindig lesz jövő nyár, és vár rám egy újabb tábor, mely sokkal jobb lesz az előzőnél.
ÖRDÖG Dorottya királyhalmi középiskolás:
- Idén kihagyom a táborozást, inkább bulizok a barátaimmal. Az elmúlt években részt vettem a horgosi néptánc táborban, a kishegyesi kézműves- és Firka-táborban. Leginkább a horgosi népitánctábor tetszett, ahol sátrakban aludtunk, rengeteget táncoltunk, de a kézműves-táborban is remekül éreztem magam, mivel több kézművesfoglalkozást is kipróbálhattunk. Nagy szükség van a nyári táborokra, itt kikapcsolódhatunk egy kicsit, szórakozunk, de egyúttal tanulunk is, s akár egy életre szóló barátságok is szövődhetnek. Az idén a középiskolába való sikeres bejutás után szeretném kiélvezni a nyár minden pillanatát.
BODOSI Noémi brassói középiskolás:
- Gyermekkorom óta rendszeresen járok táborokba. Kezdetben különféle gyermektáborokban, majd ifjúsági táborokban vettem részt. Nagyon szeretem az ottani időtöltést, mert barátokra találok, tanulhatok, egyúttal pedig ki is kapcsolódhatok. Jelenleg a tiszaszentmiklósi újságírótáborban tartózkodom, először vagyok a Vajdaságban, az újságírás újdonság a számomra, ennek ellenére nagyon tetszik. A nyár folyamán még cserkésztáborba is megyek Erdélybe, Sepsiszentgyörgy környékére.
BERTA Roland ludasi lakos:
- 2006 nyara nekem történelmi esemény volt. Ekkor érkeztem először a bácskossuthfalvi kamasztáborba. Ezt a tábort kimondottan kamaszoknak szervezik, azaz nyolcadikosok korosztályától a 18 évesek korosztályáig fogadja a részvevőket. A jelentkezési lap kitöltésekor ki kellett választani egy képzést, melyen a hét nap alatt részt kívánunk venni. Én az önismereti foglalkozást választottam. Nem elég, hogy foglalkozásokon vehettünk részt, még egy nagy csapatjáték is kezdetét vette. Választhattunk magunknak csoportvezetőt, adtunk magunknak csoportnevet, majd egyszer csak felcsendült a gyülekező dallama. A foglalkozások és az ebéd között volt a délutáni és az esti nagyjáték, melyen a csapatok egymás ellen versenyeztek. A játék kezdete előtt egy mini színdarabot láttunk, mely történetét nekünk kellett kiderítenünk. Jobbnál jobb állomásokon játszottunk a másik csoport ellen, s ha nyertünk, mi kaptuk az információkat. Ha jól emlékszem, katonás témája volt a tábornak, aknákat kellett dobni, hálót, kötelet mászni, mint egy igazi harcosnak. Iszonyatosan jó buli volt. A tábor utolsó napjának estéjén volt az eredményhirdetés. Az első három helyezett csapat jutalmat kapott, majd záróbeszéd, tábortűz, zászlólevonás következett. Ekkor már eldöntöttem hogy állandó táborozó leszek. Az idén már rendezőként, ami azt jelenti, hogy nekem is lesz csoportom, s én is beöltözök a témának megfelelően. Ajánlom mindenkinek a táborokat, hiszen aki egyszer részt vesz rajta, az táborfüggővé válik, ugyanúgy, mint én, és sokan mások, akik ott jártak!
CSIPAK Levente csókai középiskolás:
- 12 éves korom óta rendszeresen táborozom, első élményeim a bácskossuthfalvi nyári táborokhoz kötődnek. Ekkor bizonyosodtam meg róla, hogy a táborok valójában nem olyanok, mint amilyennek a filmekben látjuk őket, hanem sokkal jobbak. Egy évre rá részt vettem a tiszaszentmiklósi újságíró-táborban, majd a kézművestáborban is, sőt még Erdélyben is táboroztam már. Az idén Belgrádban voltam négynapos táborozáson, valamint a Balatonon matematikatáborban, az újságíró-tábor után pedig ellátogatok még a pacséri kamasz-, később meg a kézműves-táborba és a zentai Nyári ifjúsági játékokra is.
OZSVÁR Andrea palicsi egyetemi hallgató:
- Kiskorom óta járok táborokba, most éppen negyedik alkalommal vagyok az újságíró-táborban, ennyi ideje foglalkozom ugyanis újságírással. Mire e sorok megjelennek, már a Jézus-barát gyalogtúrán veszek részt, melynek állomáshelye Ludason lesz, s szombatig naponta elgyalogolunk valamelyik környékbeli település látványosságához, nevezetességéhez. Ebbe a táborba hét éve eljárok, korábban résztvevőként, az idén pedig csoportvezetőként működöm közre a munkájában. A nyár folyamán tudósítóként ellátogatok még a zentai Nyári ifjúsági játékokra, a Summer 3p elektronikus zenei fesztiválra, augusztus 4-étől pedig az Etnotáborban leszek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..