home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Vőfélybál
Szakáll Laura
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Vőfélybál

Igazi magyaros lakodalmas hangulat fogadta nemrégiben a vendégeket a Népkörben. A művelődési központ megrendezte a X. Vőfélybált, melyen tizennyolc vérbeli vőfély vett részt.

Többségük Vajdaság különböző pontjairól érkezett, de Magyarországról is jöttek a már hagyományossá vált eseményre. Ezzel a rendezvénnyel az intézmény a lakodalmas szokásokat, hagyományokat is ápolni, népszerűsíteni kívánja. A Vőfélybál egyúttal hangulatos farsangi mulatság is, melyen sok a visszajáró vendég.

Soós János szabadkai vőfély azt mondja, az igazi vőfély olyan, hogy a jelenlétét szinte észre sem veszik a lakodalom vendégei, nem feltűnő, nem kíván a központban lenni, de minden pillanatban megállja a helyét. Szerinte a Népkör hagyományossá vált rendezvénye azért is fontos, mert a bál alkalmával a vőfélyek megismerhetik egymást, és nem utolsósorban egy hajnalig tartó, vérpezsdítő mulatság részesei lesznek mindannyian.

Tóth István a magyarországi Ásotthalomról érkezett a bálra. Azt mondta, nagyon elszomorítja, hogy Magyarországon kihalófélben van a vőfélymesterség. A fiatalok érdeklődnek ugyan, de már csak az idősebb generáció élteti és ápolja ezt a magyar szokást.

A X. Vőfélybálon a Csantavéri Ifik együttes húzta a talpalávalót, igazi lakodalmas zenét játszott. Az est főszereplői, a vőfélyek pedig külön-külön léptek a vendégek elé, hogy megmutassák a tehetségüket, azaz lakodalmat vezényeljenek. Természetesen menyasszony és vőlegény is volt a bálon. A Népkör MMK néptáncszakosztályának 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..