home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Vkt-ülés, elítélt vandalizmus, akvapark…
Kartali Róbert
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 36. szám
Vkt-ülés, elítélt vandalizmus, akvapark…

Holnap tartja 39. rendes ülését a Szabadkai Városi Képviselő-testület. Napirenden szerepel Csantavér település általános szabályozási terve, az ifjú tehetségek támogatása növekvő költségvetéssel, valamint a bővülő óvodahálózat — jelentette be mai sajtótájékoztatóján dr. Pásztor Bálint. A vkt elnöke továbbá bejelentette, hogy az akvapark működésének kezdete is hamarosan megtörténik, és arról is beszélt, hogy fontosnak tartja, hogy a közösségen belül mindenki határozottan elítélte a Szabadka táblák megrongálását.

A tanácsnokok összesen hét napirendi pontról fognak dönteni. A többi közt rendeletet hoznak Csantavér település általános szabályozási tervének kidolgozásáról — emelte ki a fontosabb napirendi pontok közül elsőként Pásztor Bálint. Mint mondta, ennek a tervnek a következő tizenkét hónapban kell elkészülnie.

— Ez a munka a város összes helyi közösségére vonatkozóan folyamatban van, vagy pedig befejeződött, vagy a közeljövőben fog elkezdődni. Most Csantavér került sorra. A csantavériek tudják, hogy az elmúlt három évben is jelentős beruházásokra került sor a település területén, az úthálózat bővítésére gondolok, és sok más projektumra, ami megvalósult. Ez a terv megteremti a jogi alapokat ahhoz, hogy ezek a befektetések még tervezhetőbbek és nagyobb mértékűek legyenek a jövőben.

Az ülésen ezenkívül módosítják a Szabadka Város Ifjú Tehetségek Fejlődését Ösztönző Költségvetési Pénzalapjáról szóló határozatot is.

— Ennek értelmében idén 35 egyetemi hallgatót, 35 középiskolai tanulót és 30 általános iskolai tanulót tud támogatni a város, összesen 3 millió dinár értékben, ez tavaly 2,5 millió dinár volt, tehát növelni tudtuk az erre a fontos célra kiválasztott költségvetési eszközöket — mutatott rá a vkt elnöke.

A napirendi pontok között szerepel továbbá az óvodahálózatról szóló határozat, melynek része immár a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény is.

— Néhány nappal ezelőtt megnyitottuk a Noszai Művelődési Házat, a Vackornak lesz ott egy kihelyezett tagozata, gyakorlatilag ezekben a napokban fog elindulni ott a munka. Ezenkívül pedig ez a hálózat fölsorolja az összes állami és magánalapítású iskoláskor előtti intézményt, így magát a Vackort is. Ugyanakkor szeretném megismételni azt, hogy szeptember 1-jétől ingyenes lesz az óvodai ellátás Szabadka város területén az összes objektumban, az állami és a magánalapítású óvodákban is, így az MNT által alapított Vackorban is, gyermekenként havi 10 000 dinár értékig.

A képviselő-testület elnöke a Szabadka táblák megrongálásáról is beszélt. Fontosnak tartja, hogy ezt a vandál cselekedetet mindenki elítélte.

— Egyöntetű a város közvéleménye abban, hogy ezek megengedhetetlen cselekmények, és nem csupán valamiféle rongálásról van szó: a tárgyi értéktől sokkal fontosabb értékeket rongáltak meg azok, akik ezt a cselekedetet elkövették. Ahogy rögtön vasárnap reggel, úgy most is azt tudom mondani, hogy arra szólítjuk fel az állami szerveket, hogy mielőbb kerítsék kézre az elkövetőket, és azok nyerjék el példás büntetésüket, hogy ilyen ne történhessen meg. Fontosnak tartom azt, hogy Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter is itt volt, és a szerb kormány nevében is elítélte, valamint mások mellett az ombudsman és Belgrádból az esélyegyenlőségi biztos is elítélte ezt a cselekedetet. Nem tudtunk arról, hogy valamikor másfél hónappal ezelőtt a cirill betűs feliratot is megrongálták, ha tudtuk volna, akkor azt is elítéltük volna, hiszen nincsen különbség e cselekmények között arra vonatkozóan, hogy éppen milyen nyelvű feliratot rongálnak meg Szabadkán, ez megengedhetetlen, és a táblák nagyon hamarosan újra állni fognak.

Az Aquapark megnyitására irányuló újságírói kérdésre Pásztor Bálint elmondta, hogy ez már csupán napok kérdése, a belépők ára pedig versenyképes lesz.

— Fontosnak tartom azt, hogy a Alksandar Vučić, Szerbia elnöke is bejárta ezt az objektumot pénteken. Így Szabadka város, sőt az egész ország közvéleménye is láthatta, hogy hogyan néz ki a palicsi akvapark. Az építési munkálatok befejeződtek, a bérlővel, működtetővel a város polgármestere augusztus 15-én írta alá a szerződést, amelynek értelmében a bérlőnek egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy megnyissa a látogatók előtt a létesítmény kapuit. Ez napokon belül, nagyon gyorsan meg fog történni. Ami az árjegyzéket illeti, az árakat a Park Palics Kft. közgyűlése határozza meg. Azt gondolom, hogy versenyképesek lesznek, és igazodnak majd a hasonló jellegű objektumok árjegyzékéhez akár itt a környéken, akár Magyarországon, úgyhogy bízom abban, hogy a szabadkaiak is, a palicsiak is, a környékbeliek is, meg a távolabbról ideérkezők is a palicsi akvaparkot fogják választani.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..