home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Vízzel tüzet - tűzzel vizet! ...
2011.02.09.
LXVI. évf. 6. szám
Vízzel tüzet - tűzzel vizet!
...

Vízzel tüzet - tűzzel vizet!
Hogyan csináljuk? Előkészületek...A Magyar Kémikusok Egyesülete az iskolai kísérletek akcióval indította el a kémia nemzetközi éve eseményeinek sorozatát. Minden részvevő iskolában azonos napon, 2011. január 26-án végezték el a kísérleteket.A magyarországi akcióh...

Vízzel tüzet - tűzzel vizet!
Hogyan csináljuk? Előkészületek...

A Magyar Kémikusok Egyesülete az iskolai kísérletek akcióval indította el a kémia nemzetközi éve eseményeinek sorozatát. Minden részvevő iskolában azonos napon, 2011. január 26-án végezték el a kísérleteket.
A magyarországi akcióhoz a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola tanulói is csatlakoztak. Az elsős és másodikos gyógyszeripari technikus tanulók nyolc kísérletet bonyolítottak le két iskolaóra során. A diákoknak Bicskei Erzsébet tanárnő segített. Elmondta, hogy az ENSZ 2008. december 30-án hozott határozata alapján 2011. a kémia nemzetközi éve. Az idei évben tehát az egész földkerekségre kiterjedő kísérletsorozatot terveznek, amelynek fő témája a víz. A végső cél az, hogy a fiatalokban tudatosodjon a kémia szerepe az emberiség egyik legfontosabb kincsének, a tiszta ivóvíznek az előállításában.
Örömteli élményben volt részük a kísérletet végző diákoknak, de a szemlélőknek is, hiszen az ammónium-nitrát és cinkpor reakciója, a nátrium reakciója vízzel, a magnéziumszalag égése vízgőzben igen látványos volt, de zöld lángot is produkáltak a diákok borax, kénsav és etil-alkohol segítségével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..