home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vizuális gimnáziumi időutazás
Kovács Laura
2023.05.25.
LXXVIII. évf. 21. szám
Vizuális gimnáziumi időutazás

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban Vizuális időutazás címmel kiállítás nyílt, ahol a gimnázium egykori diákjainak alkotásai láthatóak.

A megnyitón Dušan Pavlović, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, és elmondta, hogy a tárlat koncepciójának a célja az volt, hogy része legyen a Múzeumok Éjszakájának.
— Sajnos a bekövetkezett tragikus események miatt kénytelenek voltunk elhalasztani a rendezvényt, és csak most tarthatjuk meg. A kiállítást elsősorban diákjaink mentális egészségének támogatására és az áldozatok emlékének szenteljük. Arra szeretnénk rámutatni, hogy a jó mindig legyőzi a rosszat. Azt kívánom, hogy a jelenlegi diákjainkból néhányan akadémiai festők legyenek a jövőben, akiknek húsz-harminc év múlva lehetőségük lesz majd kiállítani a műveiket úgy, mint barátunknak, Đura Maravićnak, és másoknak, akik ma velünk vannak.

— Több éve létezik az Alumni Klub, ahol a volt diákokat szoktuk bemutatni. Így jött az ötlet, hogy most a művészek kerüljenek sorra. Ők különböző szenzibilitásúak, más-más témákat, technikákat alkalmaznak, de ami összeköti őket, valójában az, hogy mindannyian a szabadkai gimnáziumba jártak. Közöttük van például Boros György, aki pontosan hetven éve érettségizett itt az iskolában, valamint Đura Maravić, aki hatvan éve volt végzős, illetve olyan volt diákok is, akik néhány éve fejezték be a Művészeti Akadémiát — hangsúlyozta Ristić Silvija képzőművészet szakos tanár.

Mivel az alkotások ennyire szerteágazóak, a diákok betekintést kaphatnak abba, hogy mi mindennel foglalkozhatnak, miután elvégeztek egy művészeti akadémiát. A kiállítás egy hétig tekinthető meg a Svetozar Marković Gimnázium 23-as klubtermében. Ristić Silvija érdekességként hozzátette, ez a terem rajzterem volt, amikor Raichle Ferenc tervezte az iskolát, viszont ma kiállításokra és más előadásokra használják.  

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..