home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vízlecsapolási harács
2016.12.04.
LXXI. évf. 48. szám

Sokan méltatlankodnak a nagy összeg miatt — A hivatásos katonák is béremelést kérnek — Alacsonyabb a szerbiai átlagfizetés — Az évtized „botránya”? —

Sokan méltatlankodnak a nagy összeg miatt

Az adóhivatal még októberben közölte, hogy folyamatban van a 2015-re és a 2016-ra szóló vízlecsapolási illetékre vonatkozó végzések meghozatala és kézbesítése. Az illetéket a tulajdonosnak, illetve a felhasználónak kell befizetnie. Az adóhivatal emlékeztet, hogy az évi illetéket a kötelezettnek a végzés kézhezvétele utáni 15 napon belül ki kell fizetnie.

Az elmúlt hónapban Szerbia-szerte kézbesítették a vízlecsapolási járulékra vonatkozó végzéseket. Sokan méltatlankodnak a nagy összeg miatt (hiszen a földadójuk megközelítően annyi, mint a vízlecsapolási járulék), de leginkább azért elégedetlenek, mert egyszerre két évre, 2015-re és 2016-ra állították ki a végzést. A Köztársasági Adóhivatal a 2011-ben meghozott törvény 170. szakaszára hivatkozva még október folyamán közleményt adott ki, melyben értesítette a nyilvánosságot, hogy folyamatban van azoknak a végzéseknek a meghozatala és kézbesítése, amelyekkel pontosítja a 2015. és a 2016. évre vonatkozó vízlecsápolási illeték összegét, továbbá hozzáfűzi, hogy a szóban forgó térítményt mezőgazdasági rendeltetésű földterületek, erdők és építkezési telkek tulajdonosai, haszonélvezői kötelesek fizetni.

2010-ig a vízlecsapolási járulék összegét a Vode Vojvodine közvállalat igazgatóbizottsága határozta meg, ám 2011-ben meghozták a vizekről szóló törvényt, és ennek hatáskörébe került át a járulék pontosítása is. Nem obligációs, hanem adójellegű teherről van szó, vagyis megtérítése kötelező, a másik félnek viszont nincs semmilyen kötelezettsége (mondjuk, lecsapolási munkálatok elvégzése).

Aki megtagadja a végzés átvételét, az nem mentesül a kifizetési kötelezettség alól, aki pedig nem fizet, kényszerbehajtással számolhat. A vízlecsapolási illeték megfizettetése öt év után évül el. (RTV, Blic)

A hivatásos katonák is béremelést kérnek

A Katonai Szakszervezet képviselői tiltakozó megmozdulást tartottak vasárnap Belgrádban, a védelmi minisztérium előtt, majd az elnökség épületéhez sétáltak. A rossz anyagi körülményeikre akarták ily módon felhívni a figyelmet, és arra, hogy továbbra sem tudtak megegyezni a béremelésről az illetékes tárca vezetőjével. A szervezők azt mondták, nem állnak el követeléseiktől, ezért a jövő hétvégén újra utcára vonulnak. A katonai vezérkar és a védelmi minisztérium úgy véli, a szakszervezet vádjai alaptalanok, a megmozdulás pedig politikailag motivált volt. (B92)

Alacsonyabb a szerbiai átlagfizetés

A szerbiai nettó átlagbér októberben 45 281 dinár volt: nominálisan 2,7 százalékkal, reálisan pedig 3,4 százalékkal marad el a szeptemberihez képest.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint ugyanilyen arányban csökkent a bruttó átlagfizetés összege is, mely 62 414 dinárt tett ki.

A tavaly októberi adatokkal összevetve egyébként a nettó átlagbér most nominálisan 2,6 százalékkal magasabb, reálisan pedig 1,1 százalékkal, a bruttó átlagkereset nominálisan 2,7, reálisan pedig 1,2 százalékkal nőtt.

A 2016 januárja és októbere közötti időszakban kifizetett nettó átlagbér nominálisan 3,7, reálisan 2,7 százalékkal magasabb, mint az előző évnek ugyanebben az időszakában, a bruttó átlagfizetés esetében pedig 3,8 százalékos nominális és 2,8 százalékos reális növekedés tapasztalható. (Blic)

Az évtized „botránya”?

Több tízmillió eurós kár érte a Szerbiai Villanygazdaságot, ezért több mint tizenöt vezetőt leváltottak, aki ellen bűnvádi eljárás is indul. A Blic szerint a vállalat fennállásának eddigi egyik legnagyobb botránya kapcsán kiderült, hogy az áramellátó, az EPS Snabdevanje vezetősége az úgynevezett nagyfogyasztók és az állami vásárlók esetében megnövelte az áramfogyasztási indexet, mégpedig úgy, hogy két számot hozzáírt a végéhez, a tizedesvessző után, aminek következtében az EPS nagyon sok versenypályázatot elbukott, mert az áram nála drágább volt, mint a többi szolgáltatónál. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..