home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Vízből egészséget meríteni
(o. i.)
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám
Vízből egészséget meríteni

Együttműködési megállapodást kötött a magyarkanizsai székhelyű Regionális Egészségturizmus Klaszter és a Dél-alföldi Termálkaszter - a dokumentumot Milan Vuković (balról) és dr. Albel Andor írta alá - Szabó Attila felvételeHét község támogatásával Magyarkanizsán megalakult a Regionális...

Együttműködési megállapodást kötött a magyarkanizsai székhelyű Regionális Egészségturizmus Klaszter és a Dél-alföldi Termálkaszter - a dokumentumot Milan Vuković (balról) és dr. Albel Andor írta alá - Szabó Attila felvétele

Hét község támogatásával Magyarkanizsán megalakult a Regionális Egészségturizmus Klaszter (REK) - Ez az első ilyen jellegű társulás Szerbiában - Határon átívelő együttműködési megállapodást írt alá az új vajdasági és a már működő Dél-alföldi klaszter
Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Szabadka, Topolya, Kishegyes és Óbecse. A magyarkanizsai polgármester, Körmöci Károly kezdeményezésére, a hét község támogatásával augusztus 23-án Magyarkanizsán megalakult a Regionális Egészségturizmus Klaszter (REK) - az első ilyen jellegű társulás Szerbiában. A kapcsolódást, fürtösödést jelentő formáció (angol helyesírással: cluster, magyar megfelelője még nincsen) nem ismeretlen fogalom Európában. Mivel mi még csak tanuljuk a szót, kezdjük a REK fő céljával. A fő cél az egészségturizmusban érintett önkormányzatok és az érdekeltek közötti együttműködés megteremtése; a hatékonyabb idegenforgalom és egészségturizmus-fejlesztés megvalósítása; közös fellépés az ágazat nemzetközi érdekképviseletének erősítése; segítségnyújtás és együttműködés a közös és az egyéni pályázatok megvalósítása és a marketingmunka terén; az egészségturizmus-kultúra fejlesztése; a minőségi fejlesztésbe bevonható EU-források feltárása és megszerzése; a kulturális örökség megóvása; a természetvédelem és környezetvédelem s a velük kapcsolatos tevékenység előmozdítása; az euroóatlanti integráció elősegítése. A célok, mint látjuk, egy olyan széles és színes legyezőt alkotnak, amelyen jól megfér egymás mellett sokféle intézmény: például a magyarkanizsai gyógyfürdő és a Cnesa OMI, a szabadkai és a zentai egészségügyi középiskola meg a szabadkai közgazdasági... Mellettük ott van a községi turistaszervezet (mindegyik önkormányzatból), a civil szféra (pl. Tisza Klub) s a magánszemélyek is. Magyarkanizsán a múlt csütörtökön a 31 társulni szándékozó közül 29 írta alá a klaszter alapításáról szóló dokumentumot. Mivel az önkormányzatok nem lehetnek alapítói a szerveződésnek, a hét község képviselője támogatói nyilatkozatot írt alá - a házigazda Magyarkanizsa mellett Adát, Zentát, Topolyát és Kishegyest maga a polgármester képviselte.
A jelentős eseményre egybegyűlteket Pálinkás József, a községi tanács idegenforgalmi illetékese és Körmöci Károly polgármester üdvözölte. A klaszterbe tömörülés lényegéről és előnyeiről Szecsei Mihály közgazdász, a kezdeményezőbizottság tagja beszélt. Az egészségturizmus pozicionálása címmel Siniša Perić, a szerbiai gazdasági és fejlesztési minisztérium tanácsosa tartott izgalmas előadást. Ljubomir Aleksić, a tartományi gazdasági titkárság munkatára Klaszterfejlesztés a Vajdaságban címmel az első, úttörő lépésekről számolt be -hála ennek a titkárságnak, a magyarkanizsai kezdeményezés pályázat útján anyagi támogatást is kapott a REK megalakításához. A Dél-alföldi Termálklaszter képviseletében a gyulai dr. Albel Andor egy működő társulás tapasztalatairól szólhatott, a vajdasági REK alapítói pedig személyében megismerkedhettek azzal az emberrel, aki az alapítás előkészületeiben értékes és önzetlen segítséget nyújtott. A belgrádi külgazdasági kapcsolatok minisztériumából Zorica Marić az uniós pénzforrások megszerzésének a lehetőségéről beszélt, s megígérte: minden szükséges információval segítik az érintetteket. A hölgy norvég vendéget is hozott a Tisza-partra: Gunnar Due-Gundersen a régiók határon átívelő együttműködéséhez előre gratulált, hiszen a ma és a holnap Európája erről szól. Magyarkanizsán ugyanis nemcsak klaszter született, de megalapításának napján nyomban együttműködési megállapodást írt alá a vajdasági és a magyarországi SPA. A Regionális Egészségturizmus Klaszter nevében a megállapodást a frissen magválasztott elnök, Milan Vuković, a Dél-alföldi Termálklaszter nevében pedig dr. Albel Andor látta el kézjegyével.
SPA? Annyit tesz: sanus per aqua. Azaz: vízből egészséget meríteni. A hét község támogatásával alapított klaszter védjegyén ez olvasható: Magyarkanizsa SPA. Magyarországon már kisbetűsen is meghonosodott a szó - a turisztikai kínálatban az spa a wellness ikerpárja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..