home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Víz nélkül nincs élet
Tóth Tibor
2023.01.20.
LXXVIII. évf. 3. szám
Víz nélkül nincs élet

A téli szünidő utolsó hetében a magyarkanizsai József Attila Könyvtár szervezésében immár 32. alkalommal tartottak téli szünidei játszóházat, melyen óvodások és alsó osztályos tanulók vettek részt. Az idén a víz volt a téma, e köré szerveztek kézműves-, személyiségfejlesztő, bábelőadást, előkészítő és filmes programokat a gyerekek számára.

A játszóház több mint három évtizeddel ezelőtt egy korábbi helyszínen indult útjára. Eleinte húsz-harminc gyerekkel folytak a foglalkozások, majd a létszám egyre csak nőtt, végül már a helyiségben lévő varrógépek tetején is ültek gyerekek. Az összejövetelt 2005. március 15-e óta a magyarkanizsai könyvtár épületében tartják meg, ekkortól megújult a népszerű foglalkozás. A kézműveskedéshez hamarosan különféle egyéb tevékenységek csatlakoztak: a gyerekek irodalmi műveket dolgoztak fel, országokat és földrészeket jártak körbe, például egy Japánban élt helyi lakos a távol-keleti országról mesélt, ikebanát készítettek, valamint egy, a felkelő nap országával kapcsolatos filmet is megtekintettek. Az utóbbi években pedig egyre inkább előtérbe került a környezetvédelem.


Az Activity feladványainak témája is a víz volt

— A foglalkozások laza szállal kapcsolódnak a vízhez. A ma itt lévő kilencven gyereket négy csoportba osztottuk. Az egyik vízzel és környezetvédelemmel kapcsolatos filmet néz, a másik papírból halakat és különféle tengeri élőlényeket készít, melyeket a papírakváriumba helyez, a harmadik activityzik — itt is vízzel kapcsolatos feladványokat kellett kigondolni —, a negyedik csoport pedig bábokat készít a zárórendezvényünkhöz. Minden foglalkozás 45 percig tart, majd csere következik, tehát mindenki mind a négy tevékenységen részt vesz a délelőtt során. A jelenlévők jól érzik magukat, játékosan tanulnak, a viselkedésükre sem lehet panasz, hiszen tudják, hogy a könyvtárban milyen szabályok érvényesek. Egész évben havi egy alkalommal könyvtári foglalkozásokat tartok az alsósok számára, így név szerint ismerem a játszóházba látogatókat — mondta Vörös Anna könyvtáros, majd kiemelte a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolával való kiváló kapcsolatot, hiszen a korábbi és a jelenlegi tanítók, tanárok az első hívó szóra eleget tesznek a felkérésnek, és örömmel vesznek részt a játszóház munkájában.


Műanyag flakonból és papírból készülnek a bábok az előadásra (Vörös Anna felvétele)

A negyedik osztályos Jaksi Hanna tengeri állatokat készített papírból, melyeket gondosan a varázsakváriumba helyezett.

— Mind a négy foglalkozás elnyerte a tetszésem. Tegnap a víz jelentőségével kapcsolatos rajzokat készítettünk. Én vízben élő állatokat vetettem papírra, ők e nélkül nem élhetnének, de a világ sem működhetne víz nélkül — mondta Hanna.

A szintén negyedik osztályos Korom Réka minden évben a téli játszóházban tölti a szünidő utolsó hetét.

— Nagyon jól érzem magam, a foglalkozások érdekesek, a szervezők mindig érdekfeszítő témákat találnak ki számunkra. Leginkább a bábkészítés tetszik, lelkesedéssel készülünk az előadásra. Hannához hasonlóan én is vízi állatokat rajzoltam, és egy embert is, amint vizet iszik, hiszen szervezetünknek óriási szüksége van erre a folyadékra — mondta Réka.

A gyerekek élmények sokaságával zárták a tábort, melynek öt napja alatt számos új ismerettel gazdagodtak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..