home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vitrázsszentelő Kelebián
2023.03.19.
LXXVIII. évf. 11. szám
Vitrázsszentelő Kelebián

Kelebián felszentelték a Mindszenty József tiszteletére készült vitrázst. A Szentek köztünk élnek, a XX. nagyjai sorozatban ez a tizenötödik, a kelebiai templomnak pedig a harminckilencedik színes ablaküvege.

A 2013-ban indult kezdeményezés mára szinte teljesen feltöltötte a nyílászárókat ólomüvegből komponált, tematikus színes ablaküvegekkel, melyet Korhecz Papp Zsuzsanna festményei alapján a szabadkai M&K Tiffany készített. Különösen is aktuális ez az ablaküveg, amikor a kommunizmus áldozataira emlékezünk. A templomnak Huber Zoltán és Edina adományozta.


Mindszenty József (1892–1975) Magyarország utolsó hercegprímása, esztergomi érseke. Rákosiék koncepciós perbe fogják, megkínozzák, majd bebörtönzik. 1956-ban már házi őrizetéből szabadítják ki. A forradalom bukása után az amerikai nagykövetségre menekül, majd Mariazellbe emigrál. Végrendeletében meghagyta, hogy csak akkor hozzák haza, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. A rendszerváltás után testét hazahozták az esztergomi bazilika altemplomába. Jelenleg is tart szentté avatási eljárása.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..