home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vita a költségvetésről és a munkatervekről
Talpai Lóránt
2016.01.09.
LXXI. évf. 1. szám
Vita a költségvetésről és a munkatervekről

Szerbia az MNT évi költségvetésének mindössze 15%-át fedezi Megtartotta tizenharmadik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács — Az ülés legfontosabb napirendi pontja a 2015. évi költségvetés módosítása és a 2016. évi költségvetés elfogadása volt.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke az idei költségvetés kapcsán kifejtette, hogy a bevételi oldalon immár a végleges összeg szerepel, mely 674,5 millió dinárt tesz ki. A költségvetés két részből áll, az első a 2014-ben elköltött összegekből (233 millió dinár), a második pedig az adományokból és az átutalásokból befolyó összegekből (432 millió dinár). A pénzügyi keret második része további két részre bontható, mégpedig a külföldi államok által nyújtott támogatásokra, illetve a más hatalmi szintek átutalásából származó bevételekre. A külföldi államok által nyújtott támogatásokból mintegy 338 millió dinár értékben valósultak meg különféle tervek. A többi közt az ösztöndíjprogram, a Várady kiválósági ösztöndíjprogram, az MNT működési támogatása, a hagyományőrző gyermek- és ifjúsági táborok megszervezése, a magyar pedagógusok szerbiai akkreditációs támogatása, a pedagógusok szakmai konzultációs testületeinek működtetése, a Vackor beiskolázási program, a diplomahonosítás költségeinek a visszatérítése, az Európa Kollégium létesítésével összefüggő kiadások támogatása, a köztéri szobrok felújítása, a napközis programok fejlesztése, a diáksegélyző egyesületek feladatainak megújítása, különféle szakképzések, továbbá a középiskolai kollégiumi hálózat tartalmi elemeinek bővítése. Más hatalmi szervek támogatásából 94 millió dinár lett felhasználva többnyire az MNT és az MNT által alapított intézmények működtetésére. Ezután Jerasz Anikó a 2016. évi költségvetés számadatait ismertette, a teljes összeg 744 millió dinár. Az MNT ezt a keretösszeget nyolc bevételi forrásból teremti elő. Egyrészt a 2015-ben fel nem használt kereteiből, másrészt külföldi támogatásokból, Szerbia Köztársaság 2016., Vajdaság Autonóm Tartomány 2015. évi költségvetéséből, az önkormányzatok általi támogatásból, a kamatbevételekből, a jogi és a természetes személyek önkéntes adományaiból, továbbá egyéb, máshová be nem sorolt bevételekből.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a pótköltségvetés kapcsán kiemelte, hogy a tavalyi elképzelések egy része már megvalósult, viszont vannak olyan programok is, amelyek 2016 első felében fognak. Az elnök azt is hangsúlyozta és részben aggályosnak tartotta, hogy a nemzeti tanács költségvetésének jelentős részét Magyarország fedezi. Mint mondta, a jövőben jó lenne más forrásokra is támaszkodni. Ezután a tanácstagok is kifejtették a véleményüket az előző, illetve a következő költségvetésről.

Tari István szerint a túl sokszor módosított költségvetés a tervezés hiányára utal, a képviselő emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy nem külföldi államok, hanem csak az anyaország, azaz Magyarország fedezi az MNT költségvetésének jelentős részét. A tanácstag azt is kiemelte, hogy a magyarországi támogatás összegéből, azaz a több mint 600 millió dináros összegből húsz százalék, vagyis körülbelül 120 millió a szerb állam költségvetésébe jut adó formájában, mindez pedig azt jelenti, hogy Szerbia valójában ennek az adózott összegnek a felét, azaz 60 millió dinárt ad vissza a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Zsoldos Ferenc arra volt kíváncsi, hogy az alkalmazottak bérének keretösszege miért növekedett az idén. Továbbá azt is megkérdezte, hogy miért nem költött az MNT népesedési és ifjúsági célokra, felnőttképzésre, civil stratégiára. Kecskés Endre a kritikára válaszolva a VMSZ kormányzati képviseletének szükségszerűségét hangsúlyozta. Szerinte kormányképviselet nélkül nem lehetne kielégíteni azokat az igényeket, amelyeket az itt élő magyarság fogalmaz meg a nemzeti tanács irányába.

A költségvetési vita után a nemzeti tanács tagjai elfogadták az intézmény 2016. évi munkatervét. Hajnal Jenő elmondta, 2016-ban sok feladat vár a tanácsra. Az oktatásfejlesztési, illetve a népesedési és a családgondozási stratégia megvalósítása már javában tart, 2016-ban pedig a többi stratégia módosítása és megvalósítása is esedékes. Ezután a Magyar Nemzeti Tanács tagjai elfogadták a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó, a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány, a Mozaik Alapítvány, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Juhász Erzsébet Könyvtár és a József Attila Könyvtár 2016. évi munka- és pénzügyi tervét.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..