home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Vita a költségvetés módosításáról
T. L.
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
Vita a költségvetés módosításáról

Visszafogott és átlátható költségvetésről szavaztak az MNT elnöke szerint — Megtartotta kilencedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A napirenden huszonkét előterjesztés szerepelt, a többi közt az MNT 2015. évi költségvetésének módosításáról szóló.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a költségvetés módosításával kapcsolatban elmondta, hogy a pénzeszközök felhasználásának átütemezésére azért volt szükség, mert az anyaországi támogatások késve érkeztek. Jelenleg azonban már rendelkezésre állnak a pénzeszközök. A többi közt a szabadkai zsinagóga felújítására szánt összeg is megérkezett. A végrehajtó bizottság elnöke továbbá arról is szót ejtett, hogy az idén az oktatás, kultúra és tájékoztatás területére szánt összegek mértékét növelni szeretnék.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy a testület mintegy 679 millió dinárral fog gazdálkodni az idén. „Ez egy visszafogott és átlátható költségvetés, mely összhangban van az elvárásokkal” — mondta az MNT elnöke. Tari István tanácstag a költségvetés kapcsán továbbra is azt javasolta, hogy a jövőben a nemzeti tanács pénzügyeinek alakulása mindenki számára legyen átlátható, vagyis a pénzügyek kerüljenek fel az MNT hivatalos oldalára. Továbbá arra volt kíváncsi, hogy az MNT tervezett kiadási tételei mennyiben vannak összhangban a jelenlegi számadatokkal, valamint milyen mértékben emelkedett az MNT közalkalmazottjainak a fizetése. A tanácstagot emellett még az is érdekelte, hogy mennyire nőttek meg az utazások, a nyomdai szolgáltatások és a speciális szolgáltatások költségei, valamint miért csökkentek a tudományos ügyeket támogató költségek. Hajnal Jenő a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy lényegében semmilyen költségvetési kiadás nem növekedett, a teljes költségvetésnek a növekedését pedig a banki átutalások idejének megváltoztatása okozta. Határozottan kijelentette, hogy nem került sor az MNT alkalmazottjainak fizetésemelésére. Ezután a nemzeti tanács tagjai elfogadták az Európa Kollégium diákjóléti intézmény megalapításáról szóló határozat módosításáról szóló indítványt, majd jóváhagyták a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény 2016. évi munkatervét, továbbá szavaztak a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti igazgatójáról, illetve a Zentai Történelmi Levéltár igazgatójáról is. A Magyar Nemzeti Tanács ülésének folytatásában a napirendi pontok többsége az oktatás területét érintette. Számos tanácstag az iskolaszékekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy jobban oda kellene figyelni a jelöltek személyére és azok társadalmi szerepvállalására. Joó Horti Livia, az MNT volt oktatási tanácsosa azt emelte ki, hogy ha az MNT nem tesz határozott lépéseket a közeljövőben, akkor számos általános és középiskolában el fogja veszíteni a befolyását. A testület ezután döntött a muzslyai általános iskola iskolaszékének megválasztásáról, valamint a törökkanizsai óvoda és a nagybecskereki Közgazdasági-kereskedelmi Középiskola igazgatóválasztásával kapcsolatban is. Határozat született a bácskertesi, a bácsgyulafalvi, a pacséri, valamint két csókai és két szabadkai általános iskola 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozatának megnyitásáról is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..