home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Viszlát, nyugati fölény!
Kartali Róbert
2022.07.21.
LXXVII. évf. 29. szám
Viszlát, nyugati fölény!

Tüdőn lőtték az európai gazdaságot — A Nyugat dominanciája a végéhez közeledik — India vásárolja fel az orosz szenet — Szlovénia lebontja, Magyarország megemeli a határkerítést

Tüdőn lőtték az európai gazdaságot

A szankciós politika nemcsak hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hanem ellenkező hatást ért el, mint azt tervezték — hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, ezért most levegőért kapkod mindenhol — vélekedett az uniós szankciókról. A kormányfő elmondta, az áram ára ötszörösére, a gázé a hatszorosára emelkedett az utóbbi időben. Most az volna a legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy a szankciós politikával tévedés történt. Brüsszelben azt gondolták, hogy a szankciók segítségével Oroszország meggyengítése révén a háborút le lehet rövidíteni — magyarázta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy ez nem vált be, hiszen a háború nemhogy a lezárása felé közeledne, hanem jól láthatóan elhúzódik.

 

A Nyugat dominanciája a végéhez közeledik

Az orosz—ukrán konfliktus Kína felemelkedését hozza magával, a világ pedig két- vagy inkább többpólusú lesz — mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök egy előadásában. Az egykori brit kormányfő szerint ismét fordulóponthoz érkezett a történelem, a különbség azonban ezúttal az, hogy a most végbemenő folyamatokból ezúttal nem a Nyugat fog győztesen kikerülni. Tony Blair szerint Kína szuperhatalmi státuszához nem férhet kétség, az ázsiai országot pedig nem szabad összetéveszteni az egykori Szovjetunióval, egyszersmind a Nyugat a vezető helyének elvesztése ellenére sem mondhat le katonai fölényéről. A volt politikus szerint nem engedhető meg, hogy Kína katonailag is vezető szerephez jusson, ezért a védelmi kiadások növelésével kell fenntartani a katonai fölényt. Az Ukrajna elleni orosz támadás az 1962. évi kubai rakétakrízis óta nem látott válságba taszította Oroszország és a nyugati világ kapcsolatát. Vlagyimir Putyin orosz elnök gazdasági háború kirobbantásával vádolja az Oroszország elleni szankciókat bevezető nyugati államokat, miközben a Kreml Kína és India felé fordul.

 

India vásárolja fel az orosz szenet

Csúcsra ért az árucsere India és Oroszország között, a 30 százalékos árnövekedés ellenére hatszor annyi szenet vásárol az ázsiai ország, mint tavaly ilyenkor, miközben az Európai Unió energiaválsággal küzd a szankciók miatt. Az ázsiai ország még egyszer sem ítélte el az orosz inváziót Ukrajnában, a mielőbbi békekötésre viszont felszólította a feleket — írja a Világgazdaság. India emellett az orosz olajról sem hajlandó lemondani, sőt, úgy tűnik, az Európa által nem kívánt mennyiség egy részét is felvásárolja.

 


Fotók: Tanjug

Szlovénia lebontja, Magyarország megemeli a határkerítést

A baloldali szlovén kormány pénteken megkezdte a kerítés lebontását a szlovén—horvát határon. Tatjana Bobnar belügyminiszter szerint az idő megmutatta, a kerítés nem tudja megállítani a migrációt, de számos tragédiát okozott. A tárcavezető korábban arról beszélt, hogy Szlovénia megváltoztatja migrációs politikáját, és szolidárisabb lesz a bevándorlókkal. A jobboldali ellenzék szerint a szlovén kormány hibát követ el a kerítés eltávolításával. Mindeközben a magyar kormány a szerb—magyar határon lévő kerítés megerősítéséről és 1 méterrel való megnöveléséről hozott határozatot, a szerb és a horvát szakaszon pedig új kerítést építenek. A magyar kormány emellett határvadászegységek felállításáról is döntött. 

(Az MTI hírei alapján összeállította: K. R.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..