home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Visszatért a koronavírus, pontosabban el sem ment
Markovics Annamária
2023.09.29.
LXXVIII. évf. 39. szám
Visszatért a koronavírus, pontosabban el sem ment

Három és fél évvel ezelőtt olyan történt, amiről azt hittük, a modern korban nem fordulhat elő: az egész világot érintő járvány tört ki. A helyzetet kezeltük, ahogy kezeltük, ki jobban, ki rosszabbul, de úgy tűnt, valahogy csak megoldódott. Most kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így, sőt az egészségügyi szakemberek szerint ettől a koronavírustól soha nem is fogunk megszabadulni.

A szerbiai egészségügyi minisztérium koronavírus-járvánnyal megbízott munkacsoportjának legújabb ajánlásai szerint az egészségügyi intézményekben újra kötelező a maszkviselés, azokat az egészségügyi dolgozókat pedig, akik a fertőzés jeleit mutatják, vagy kapcsolatba kerültek betegekkel, kötelezően tesztelni kell. A betegeket, akiken jelentkeztek a fertőzés tünetei, ugyancsak tesztelni kell. Emellett az egészségügyi intézmények saját maguk dönthetnek a látogatási tilalomról. Néhány kórház már élt is ezzel a lehetőséggel, például a Szerbiai Onkológiai és Radiológiai Intézet, valamint a Vajdasági Klinikai Központ.

A Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint egy hét alatt több mint 1500-an fertőződtek meg koronavírussal, ami óriási ugrás a korábbi néhány százas számhoz képest. Ám nem csak Szerbia érintett, hiszen az Egyesült Államokban a fertőzöttek száma már szinte elérte a járvány első hullámában megfertőzött betegek arányát.

Az Egészségügyi Világszervezet továbbra is azt állítja, hogy az oltás nyújtja a legjobb védelmet, és azt javasolja, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozók, vagyis a krónikus betegek, az idősek és a valamilyen betegséggel küzdő gyerekek vegyék fel az oltás új adagját.

A vakcina persze az új, mutálódott formák ellen nem ad teljes védelmet, ezért is fejlesztik az oltóanyagokat, és ezért van az, hogy azok is elkaphatják a betegséget, akik már átestek rajta.

A fertőzöttek számának emelkedése azonban nem meglepő, hiszen a kora őszi időszakban mindig nagyobb a betegek aránya. Az emberek visszatérnek a nyaralásról, újra munkába állnak, elkezdődik az iskola és az óvoda, vagyis sokkal többet érintkeznek egymással, ezért a fertőzés kockázata is megnő.

A tünetek a korábbiakhoz hasonlóak, vagyis láz, fejfájás, köhögés, gyengeség, valamint a szaglás és az ízlelés elvesztése a legjellemzőbb, de egyesek hallászavarra is panaszkodnak.

Az egészségügyi szakemberek ezúttal is ugyanazokat az elővigyázatossági intézkedéseket ajánlják, amelyeket három és fél évvel ezelőtt is. Vagyis a gyakori kézmosást, az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk használatát, a gyakori fertőtlenítést, valamint a távolságtartást.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában valamivel több mint 2,5 millió fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma pedig elérte a 18 000-et. A koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját a lakosság csaknem 40 százaléka vette fel.

Három és fél évvel ezelőtt betiltották a tömegrendezvényeket, kijárási tilalmat rendeltek el, büntették az újabb és újabb előírásokat megszegő személyeket, COVID-kórházakat építettek, a vásárcsarnokokat is átalakították, az állam nagy mennyiségben vásárolt lélegeztetőgépeket. A mindennapos hírek a fertőzöttek és a halottak számáról még sokak rémálmaiban szerepelnek.

Reméljük, nem térünk vissza oda, ahonnan 2020 márciusában elindultunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..