Visszatérés egy új Európába?

Visszatérés egy új Európába?

​​​​​​​Kijárat után bejárat — Az USA visszatartja a palesztinoknak szánt segély jelentős részét — Az Európai Parlament betiltaná az elektromos halászatot

Kijárat után bejárat

A brit kormány második legmagasabb rangú tisztviselője szerint nem valószínű, hogy Nagy-Britannia újból csatlakozna az Európai Unióhoz, ha az a jövőben is a jelenlegi formájában működik. David Lidington legújabb lapnyilatkozatában utalást tett arra, hogy ha az EU átalakul, a jövőbeli brit döntéshozók megfontolhatják, hogy az új szerkezetű európai együttműködési formával milyen kapcsolatrendszert alakítsanak ki. Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter — aki e minőségében a brit kormány munkáját összehangoló legfontosabb szakpolitikai testület vezetője, és Theresa May miniszterelnök helyettesének tekinthető — a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak kijelentette: a politikában veszélyes azt mondani, hogy soha. Viszont nem hiszi, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás döntését meg lehetne változtatni.

 

Az USA visszatartja a palesztinoknak szánt segély jelentős részét

Az amerikai kormány 65 millió dollárt visszatart a palesztinoknak szánt segély összegéből, és ezzel kevesebb mint a felére csökkenti hozzájárulását az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) költségvetéséhez. A döntést Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Indoklása szerint ezzel senkit sem akarnak büntetni, viszont az Egyesült Államok reformokat szeretne látni az ENSZ palesztinokat támogató segélyszervezetében. A szóvivő megismételte Donald Trump amerikai elnök korábbi álláspontját, mely szerint Washington úgy véli, többet fizet a kelleténél, s egyúttal más országokat is felszólított a nagyobb arányú támogatásra.

 

Az Európai Parlament betiltaná az elektromos halászatot

Az elektromos halászat betiltására szólított fel állásfoglalásában az Európai Parlament legutóbbi, strasbourgi plenáris ülése. Mint ismeretes, az ilyen típusú halászat során elektromos huzalt lógatnak a vízbe, az áram pedig elkábítja a halakat, melyek ennek következtében a felszín közelébe kerülnek. Szakértők szerint az állásfoglalás szembemegy az Európai Bizottság javaslatával, mely kiterjesztené a módszer használatát az Északi-tengeren, ahol kísérleti jelleggel, kis léptékben már most is engedélyezett. Az EP a most elfogadott tárgyalási mandátum alapján fog egyeztetéseket kezdeni a másik uniós társjogalkotó szervvel, a tagországok kormányait tömörítő tanáccsal, illetve a bizottsággal. A 402 igen szavazattal, 232 nemmel és 40 tartózkodással elfogadott dokumentumban a többi közt azt is hangsúlyozták, hogy lehetőség szerint csökkenteni kell a tengeri emlősök, hüllők és madarak, illetve más, nem kereskedelmi mértékben kiaknázott fajok járulékos fogását.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Visszatérés egy új Európába?
Világkép
Visszatérés egy új Európába?
Világkép
Facebook

Támogatóink