home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Visszatérés a cserekereskedelemhez
Talpai Lóránt
2018.07.16.
LXXIII. évf. 28. szám
Visszatérés a cserekereskedelemhez

​​​​​​​A bolivár értéke a nullával egyenlő — Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban — Indiában tilos a bitcoin

A bolivár értéke a nullával egyenlő

A helyi valuta elértéktelenedésével egyre több venezuelai polgár tér vissza a cserekereskedelemhez. Élelmiszert élelmiszerért adnak, emellett nagy a kereslet a tisztálkodási szerek, valamint az orvosságok és az egészségügyi ellátmányok iránt is. A közgazdászok szerint a közeljövőben nem várható jelentős javulás. Hétköznapi jelenetek egy Rio Chicó-i halpiacon: az árusok az aznapi fogást igyekeznek értékesíteni, a vevők azonban nem pénztárcával, hanem telerakott kosárral érkeznek. Az áruért cserébe ugyanis rizzsel, tésztával vagy olajjal fizetnek. „Négy gyerekem van, egyikük súlyos beteg, epilepsziás. Nem mondhatom nekik, hogy nincs itthon étel. Emellett a beteg gyermekem gyógyszereit is itt szerezzük be, más árukért cserébe” — mondta egy ott élő asszony. Venezuela gazdaságát hiperinfláció sújtja, a helyi pénznem, a bolivár értéke pedig majdnem a nullával egyenlő.

 

Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban

Mindez a németországi tranzitközpontok kiépítésével valósul meg — hangsúlyozta Horst Seehofer német belügyminiszter a szövetségi parlamentben. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a 2018. évi szövetségi költségvetés belügyminisztériumi fejezetéről szóló vitában kiemelte: a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) „intenzív viták” után migrációpolitikai intézkedésekről állapodott meg, és jó esély van rá, hogy ezekhez megszerzik a koalíciós partner, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatását is. A megállapodás egy új határigazgatási rendszert irányoz elő Németország és Ausztria határán, tranzitközpontok kiépítésével. Innen szállítják majd vissza az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőket a menekültügyi eljárásuk lefolytatására illetékes tagországba.

 

Indiában tilos a bitcoin

Az ázsiai országban életbe lépett a kriptopénztilalom, mely illegálissá teszi azt, hogy a bankok kriptotőzsdéknek bármilyen szolgáltatást nyújtsanak. Április 5-én az indiai jegybank (RBI) körlevélben tájékoztatta az ország pénzintézeteit, hogy július 5-étől semmilyen szolgáltatást nem nyújthatnak a kriptopénzszektornak. A rendelkezés egyúttal azt is megtiltaná, hogy lakossági ügyfelek a bankszámlájukról vásároljanak bitcoint vagy más kriptodevizát. A jegybank lépését hatalmas felháborodás kísérte, több kriptotőzsde társult is annak érdekében, hogy a rendelkezést a bíróságon támadja meg. Az egyik ilyen csoport, az Internet and Mobile Association of India esetében augusztusban várható a legfelsőbb bíróság ítélete, ennek ellenére azonban a hatóság egyetlen nap haladékot sem ad a bitcoinosoknak és a pénzintézeteknek az eredetileg kiszabott határidőhöz képest.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..