home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Visszatekintés: Szelíd motorosok
Brasnyó Zoltán
2019.09.03.
LXXIV. évf. 35. szám
Visszatekintés: Szelíd motorosok

Hetvenkilenc évesen elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező, akinél csak kevés ember született befolyásosabb és ismertebb színészcsaládba.

Édesapja az egyik hollywoodi legenda, Henry Fonda, nővére Jane Fonda, lánya pedig Bridget Fonda, aki maga is színésznő lett. Peter Fonda mintegy száz filmet alkotott, egyszer színészként, máskor forgatókönyvíróként, sőt még rendezőként is.

Oscar-díjra is jelölték, két alkalommal: először 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, majd jóval később, 1998-ban az Ulee aranya című filmben nyújtott legjobb férfifőszerepért. Ez utóbbiért végül nem az Oscart, hanem a Golden Globe-ot kapta meg. Leghíresebb filmje a Szelíd motorosok volt, Dennis Hopper rendezésében. Az 1960-as évek ellenkultúrája, a háborúellenes hangulat és a hippimozgalom miatt óriási figyelmet kapott a mű, nem beszélve arról, hogy a holdra szállás és Woodstock évében, 1969-ben mutatták be. Ez utóbbi pedig kedvező előjelnek bizonyult: a film egyike azoknak a legendás kultuszalkotásoknak, amelyeket még évtizedekkel később sem felejtettek el a nézők. Kötelező tanagyag, korszakos hippifilm és road movie.
 


 

Fonda társ-forgatókönyvíróként is feltűnt a stáblistán, és állítólag a legjobb ötletek nagy része tőle származott. Wyatt és Billy motorra pattannak, és elindulnak felfedezni Amerikát, a beatkorszak Jack Keruacjének stílusában, Los Angelesből New Orleans felé. Útközben egytől egyig furcsa figurákkal, a társadalom kitaszítottjaival, illetve hatósági erősemberekkel találkoznak. Börtönbe is kerülnek, mivel már a hippik említésére is métereset köpve reagál a konzervatív városvezetőség mindenfelé. A zsák viszont megtalálja a foltját: összefutnak egy alkoholista ügyvéddel, aki szintén számkivetett, illetve békés kommunákkal és drogmámorban táncoló, félmeztelen hölgyekkel is.

Fonda mellett Dennis Hopper és Jack Nicholson tűnik fel a filmben (Nicholson mindössze tizenhét percig van jelen), és mindhárman valóban marihuánát szívtak a forgatások alatt. Utólag azt mesélték, hogy a felvételek során több mint százötven jointot füstöltek el. Az LSD-jelenetek viszont már nem voltak igaziak. Az egyetértés és a haverság csak látszólagos volt: Fonda és Hopper folyamatosan vitáztak, veszekedtek a forgatás alatt, Fonda pedig társproducerként mindent megpróbált, hogy kirúgják a direktort. Hopper egyébként éppen túl volt egy drogelvonón, ami miatt borzalmas lehetett együtt dolgozni vele: az elvonási tünetek miatt folyamatosan üvöltözött mindenkire. Peter Fonda a forgatás előtt, állítólag az Amerika Kapitány-os kabátjában, valódi lázadóként motorozott Los Angelesben, hogy hitelesen játssza el a szerepet, ezért őt magát is többször igazoltatták a rendőrök.

A Szelíd motorosok elkészítésekor még Michelangelo Antonionit is meghívták a helyszínre, mert Nicholson és Hopper is hatalmas rajongói voltak az olasz rendezőnek. A film sikeréhez továbbá az is hozzájárult, hogy ez volt az egyik első olyan mozi, amelyben korábban kiadott zeneszámokat használtak fel, ahelyett, hogy saját filmzenét írtak volna hozzá: hallhatjuk benne a Steppenwolf, Jimi Hendrix és Bob Dylan dalait is.

Hogy mennyire nehéz volt már leforgatni is a filmet az ellenkultúrával szemben tanúsított konzervatív elutasítás miatt, azt az is jól mutatja, hogy amikor Dennis Hopper pénzért kalapozott a szupermarketmágnás Huntingdon Hartfordnál, a férfi azt mondta, csak akkor ad neki pénzt, ha lebeg, hiszen a lebegés nem lehet gond egy olyan alkotói szenvedélytől fűtött rendezőnél, mint ő. Hopper ekkor Fondához fordult, és csak annyit mondott, „húzzunk innen a pi**ába”.

A Szelíd motorosok végül nemcsak Fonda egyik feledhetetlen öröksége, hanem az amerikai filmművészet egyik csiszolatlan gyémántja is lett. Az eredetileg The Loners (A magányosak) munkacímű Szelíd motorosokat az Amerikai Filmakadémia 2007-ben minden idők 84. legjobb alkotásának nyilvánította.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..