home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Visszafejlődünk?
Fehér Márta
2018.02.12.
LXXIII. évf. 6. szám
Visszafejlődünk?

​​​​​​​Hatszáz-hétszáz szó — Tányéron az egész világ — Feleannyi lógás az órákról — „Elkapjuk az iskolai drogdílereket”

Hatszáz-hétszáz szó

Ennyiből áll Szerbiában egy átlagos polgár szókincse. (Összehasonlításképp: egy hároméves gyerek 150—1000 szót ismer.) Erre rádöbbenve a belgrádi Bölcsészettudományi Kar hallgatói ettől az évtől szerbórákat tartanak az érdeklődőknek. Egyébként tíz éve tartanak idegennyelv-órákat, a szerb azonban csak most került bele a kínálatba. Mint mondják, azért, mert nemcsak rettenetesen kevés szót használunk, de a mondattani és a nyelvtani szabályokat is egyre kevésbé ismerjük. Az órákat önkéntesek tartják, mintegy százan, a fővárosi egyetemistákon kívül pedig mások is csatlakozhatnak a tantermi előadásokhoz, sőt, az internetnek köszönhetően akár a diaszpórában élők is. Kezdőket is várnak, hiszen A1-es, azaz minimumszinttel indulnak. Szeretnék elérni, hogy az egyetemeken legalább választható tantárgy formájában tanulható legyen a szerb nyelv, hogy a hallgatók elsajátíthassák a helyes szaknyelvet — erre azonban nincs pénz. (Szerbiai RTV)

 

Tányéron az egész világ

Kirgiz bab, holland krumpli, magyar borsó, kínai fokhagyma, olasz saláta, lengyel alma és körte, török mogyoró. Szerbia kivitelre termeszt, ezért behozatalra szorul. A statisztikai adatokat a boltok polcai is alátámasztják. A szerbiai alma és körte Oroszországba kerül, így a hazai üzletekben külföldi termény kapható. Itthon 7343 hektáron terem körte, évente átlagosan 65 000 tonna. Ez messze elmarad Olaszországtól, Spanyolországtól, Belgiumtól és Lengyelországtól, ahol jelentős az állami támogatás. Emiatt sokkal alacsonyabbak a gyümölcstermesztők költségei, fejlett technológiát alkalmaznak, élnek a korszerű agrártechnikai intézkedések lehetőségével, illetve a tudomány vívmányaival, így sokkal nagyobb a hozam — magyarázza Aleksandar Bogunović, a Szerbia Gazdasági Kamara szakembere. Hozzáteszi, Szerbia az elmúlt években az első osztályú körte jelentős részét Oroszországba szállította, így a hazai piacra kevesebb jutott, be kellett érni a másodosztályú terménnyel. A többi zöldséggel és gyümölccsel is hasonló a helyzet. (Blic)

 

Feleannyi lógás az órákról

Jó eredményeket hozott az elektronikus osztálynapló bevezetése — állítja a Novosti. Az oktatásügyi minisztérium adataira hivatkozva a cikk szerint azóta kevesebbet hiányoznak a diákok. Az e-napló ugyanis minden tanulót folyamatosan „követ”, és azonnal értesíti az osztályfőnököt, az igazgatót és a pedagógust, ha a gyerek vészesen sokat lóg az iskolából. Emiatt az első félévben látogatottabbak voltak az órák. Emellett kevesebb az igazságtalan osztályozás miatti panasz is, hiszen a tanár az érdemjegy mellé beírja a diák válaszát, valamint azt is, mit vár el a tanulótól a jobb osztályzatért. A második félévben a szülők is hozzáférhetnek az e-naplóhoz. (Novosti)

 

„Elkapjuk az iskolai drogdílereket”

Ezt ígéri a belügyminiszter, miután szerbiai tinédzserek olyan fényképeket posztoltak az Instagramon, amelyekkel azt mutatták be, hogy nemcsak otthon, hanem az iskolában is drogoznak, marihuánás cigarettára pedig rendőrautó mellett gyújtottak rá. Nebojša Stefanović közölte, a rendőrség és az ügyészség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy felfedje az adminisztrátor és a képeken szereplő diákok kilétét, Mladen Šarčević miniszter pedig azt ígérte, a kábítószerező diákokat kirúgják az iskolából, illetve gyógykezelésre küldik. (Kurir)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..