home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vissza az út elejére
Talpai Lóránt
2016.12.19.
LXXI. évf. 50. szám
Vissza az út elejére

Visszaállhat a dublini rendszer – Romániai választások — az RMDSZ bejutott a parlamentbe – Pokolgép robbant Isztambulban és Kairóban – Donald Trump lett az év embere – Megalakult az első vatikáni nőszervezet

Visszaállhat a dublini rendszer

Az Európai Bizottság legutóbbi javaslatának értelmében 2017. március 15-étől a többi uniós tagállam ismét visszaküldhetné Görögországba az először ott regisztrált menedékkérőket. Ezzel az Európai Unión belül a menedékkérelmek elbírálását szabályozó úgynevezett dublini rendszer öt év után visszaállhatna a normális kerékvágásba. Eddig nem lehetett visszaküldeni menedékkérőket, mert több bírósági ítélet is kimondta, hogy a görög menekültügyi rendszerben embertelen vagy megalázó bánásmóddal felérő körülmények uralkodtak. A bizottság szerint azonban Görögország jelentős fejlődést mutatott a menedékkérők kezelése terén, így márciustól megkezdődhet a visszaküldésük, igaz, a nagy nyomás miatt egyelőre csak „fokozatosan”.

Romániai választások — az RMDSZ bejutott a parlamentbe

Az eddigi legnagyobb frakciójú Szociáldemokrata Párt fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 6 százalék feletti támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba az első becslések szerint. Az IRES közvélemény-kutató cég exit pollja szerint a Szociáldemokrata Párt 46, a szabadelvű szövetségese, az ALDE pedig 6,3 százalékos támogatást szerzett, a jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt 20, az idén megalakult Mentsétek meg Romániát Szövetség pedig 8,4 százalékot ért el. A Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt az ötszázalékos parlamenti küszöb felett, 5,5 százalékon végzett.

Pokolgép robbant Isztambulban és Kairóban

Távirányítással robbantottak fel egy autót a Beşiktaş Vodafone Arena mellett, a Taksim tér közelében, két órával a Beşiktaş—Bursaspor-futballmeccs után. Az öngyilkos robbantásra 45 másodperccel később, a stadionnal szemben, a Maçka Parknál került sor. A merényletnek, melyet a Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű csoport vállalt magára, 38 halálos áldozata és 155 sérültje volt. Isztambul mellett Kairóban is pokolgép robbant. Ismeretlen tettesek a Szent Márk kopt keresztény katedrális közelében követtek el merényletet. A terrortámadásban 25 ember életét vesztette, 49 megsebesült. Az áldozatok között 6 gyermek is volt. A robbantást egyetlen szervezet sem vállalta, de a jelek szerint valószínűleg az Iszlám Államhoz köthető.

Donald Trump lett az év embere

A Time magazin az Egyesült Államok új elnökét, Donald Trumpot választotta meg az év emberének. Rajta kívül a jelöltek között volt Hillary Clinton demokrata elnökjelölt, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, valamint Beyonce is. A novemberben megválasztott Trump, akinek hivatalos beiktatására januárban kerül sor, jelentőségét az is mutatja, hogy az egész világot megosztja. A címlapon éppen ezért az Amerikai Megosztott Államok elnökének nevezik. Ezzel kapcsolatban Donald Trump úgy fogalmazott, hogy nagy a megosztottság, de ő ezen változtatni szeretne. Emellett hozzátette: nagy megtiszteltetés számára, hogy őt választották meg az év emberének. Trump egyébként a szavazáson a Brexitért nagymértékben felelős brit politikust, Nigel Farage-t utasította maga mögé.

Megalakult az első vatikáni nőszervezet

A Nők a Vatikánban az első olyan szervezet, amely az egyházi városállam világi és szerzetesi, aktív és nyugdíjba vonult női munkatársai számára jött létre. A kis állam történetében ilyenre még nem volt példa. A Vatikán 750 női alkalmazottja számára létrehozott szervezet célja, hogy a barátság, az eszmecsere és a szolidaritás hálózatát teremtse meg az emberi, illetve szakmai fejlődés érdekében. „Hisszük, hogy a nők értékes erőforrások a vatikáni munkahelyeken, a városállam életének és tevékenységének minden területén” — fogalmaz közleményében az egyesület. A szervezethez, mely különféle tevékenységeket tervez szociális, kulturális és spirituális téren, már több mint 50 nő csatlakozott 16 hivatalból. Az első nőt egyébként, aki varrónő volt, 1915-ben, XV. Benedek idején alkalmazták a Vatikánban. Az első diplomás nőket 1929-től vették fel, például könyvtári munkára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..