home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vissza az olvasóhoz
MTVA
2020.08.05.
LXXV. évf. 32. szám
Vissza az olvasóhoz

Megismerhetjük a Petőfi Irodalmi Múzeum és a külhoni irodalmi szervezetek együttműködésének eredményeit és bemutatkozik a Felföldi Dalia Iskola a Határok nélkül szombati adásában.

Egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást a Petőfi Irodalmi Múzeum a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel. „Fontosnak tarjuk az összmagyar irodalom egységben történő felmutatását” – fogalmaztak a dokumentumban. Szombati adásunkban Demeter Szilárd, a múzeum főigazgatója tárja fel az irodalom égisze alatt alakult közösség újfajta fellépésének részleteit Benkei Ildikó mikrofonja előtt.

A délvidéki Bajsa első világháborús áldozatainak állítanának emléket azzal a most készülő kiadvánnyal, melyet a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával terveznek kiadni. Hogy a Nagy Háború és Bácska elcsatolása után mi lett a magyar honvédek sorsa, sokáig nem lehetett kutatni. Száz év késedelemmel folyik tehát a munka, egyre több délvidéki településen. Az eddigi kutatások eredményéről Kocsis Antal helytörténész beszél Németh Ernőnek.

Szász István Tas Trianonról a Nemzeti összetartozás jegyében című sorozatának következő részében a revíziós sikerekhez csatlakozó illúziókról és az ország szuverenitásának elvesztéséről lesz szó.

Az Érmellék fővárosaként is emlegetett Érmihályfalván egy műemlék malmot, a Gizella-malmot kulturális központtá alakítják át, így a munkálatok befejeztével befogadó teret biztosítanak a városban működő számos kultúrcsoport, színjátszó egyesület és tánccsoport számára. A szintén érmelléki településen, Székelyhídon pedig már a végéhez közeledik a régi kultúrház színházzá alakítása. Az építési, átalakítási munkálatok jelenlegi állásáról többet is megtudhatunk Ionescu Nikolett helyszínen készült interjúiból.

Kopecsni Gábor a karate után jutott el a lovasíjászathoz és a barantához – a magyar nemzeti harcmodorhoz, amely rabul ejtette. Hogy jobban megismerje azt, tizenöt évvel ezelőtt felvidéki gyűjtő körútra indult, és idős pásztorokat, hagyománytisztelő parasztembereket keresett fel. Két évvel ezelőtt pedig a tudás továbbadása érdekében megalapította a Felföldi Dalia Iskolát. Kopecsni Gáborral Haják-Szabó Mária beszélgetett.

 Adás: Kossuth Rádió 2020.08.08.(szombat) 18.01-18.30.


Fotó: Baranta bemutató látható a Baranta-völgyben az Ősök Sarjai Ünnepen a felvidéki Gömörpéterfala közelében 2016. június 19-én. Az negyedik alkalommal megrendezett ünnepen a Felvidék és Délvidék közösen mutatta meg értékeit (MTI Fotó: Komka Péter)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..