home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vissza a régi kerékvágásba?
Fehér Márta
2020.07.09.
LXXV. évf. 28. szám
Vissza a régi kerékvágásba?

Lejárt a hitelmoratórium — Egy hét online oktatás, egy hét suli? — Népszerű a szerbiai gyógyfürdőturizmus

Lejárt a hitelmoratórium

Június 30-án véget ért a három hónapos hiteltörlesztési moratórium, melyet a bankok a jegybank kezdeményezésére hoztak a koronajárvány idején, vagyis a feleknek ezentúl folytatniuk kell a hitelrészletek törlesztését a megszokott menetrend szerint. A bankok azoknak, akik a hiteltörlesztési türelmi időt választották, a napokban megküldik az új ütemtervet, a megállapított kamat felszámolásával. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek változó kamatlábú hitelük van, a bank új kölcsön-visszafizetési tervet küld. A moratórium lejárta után az ügyfél kérésére alternatív törlesztési modelleket is alkalmazhat a bank, azaz például mindhárom esedékes részletet egyszerre megfizettetheti, ezáltal nem hosszabbítja meg a hitel futamidejét. Az ügyfél választhatja azt, hogy csak a rendes kamatot fizeti ki egyszerre, ekkor a visszafizetési időszak három hónappal meghosszabbodik. Késés esetén a bankok a szokásos büntetőkamatot számítják fel. Ha az ügyfél továbbra sem tudja törleszteni a hitelét, megoldás lehet az átütemezés, például a hitel-visszafizetési időszak további meghosszabbítása. A pénzintézetek arra kérik ügyfeleiket, ha törlesztési nehézségeik vannak, mindenképp idejében tájékoztassák a bankot. (B92)


Illusztráció (Pixabay.com)

 

 Egy hét online oktatás, egy hét suli?

Az új tanévre készül a szerbiai oktatási minisztérium. Mladen Šarčević tárcavezető arról számolt be, hogy szeptembertől kombinált oktatást vezethetnek be az iskolákban, vagyis digitálisan tanulnának a diákok, viszont minden második héten bemennének az intézménybe, és gyakorlati oktatáson, konzultációkon vennének részt, illetve felelnének — részletezte. Az oktatási miniszter kifejtette, hogy intenzíven dolgoznak egy új modellen, melyet szeptembertől vezetnének be. Ha a koronavírus jelen lesz, de a járvány veszít erejéből, az említett kombinált oktatás lehet a megoldás. A miniszter szerint a felsősök, a középiskolások és az egyetemisták esetében nem okoz gondot az oktatás megszervezése, viszont az alsósokra külön hangsúlyt helyeznek, hiszen ők nem maradhatnak egyedül, felügyelet nélkül otthon. Šarčević elmondta, hogy ezért jelenleg egy több tényezőre kiterjedő felmérést végeznek, megnézik, hány gyermek él kétszülős családban, mely munkáltatók állnak készen arra, hogy az egyik szülőt otthoni munkavégzéssel alkalmazzák, hány iskolában dolgoznak egy váltásban, stb., és a precíz adatok tükrében foganatosítanak intézkedéseket. A nyár folyamán újabb digitális órákat rögzítenek, a pedagógusok és az iskolaigazgatók pedig képzéseken vesznek részt, hogy megfelelő tudással felvértezve kezdhessék az újabb tanévet. (Blic)

 

Népszerű a szerbiai gyógyfürdőturizmus

A koronavírus-járvány és a sok bizonytalansággal járó külföldi utazás miatt csúcsforgalom van a belföldi gyógyfürdő-, egészség- és erdőfürdőközpontokban. Egyes helyek igazi nyári slágerként üzemelnek, a kapacitások már július elején teljesen vagy majdnem teljesen beteltek — örülnek az idegenforgalmi szakemberek. Vrnjačka Banja és Sokobanja, a két legnagyobb pihenőhely a legkeresettebb. Vrnjačka Banján a hétvégén a szálláshelyek 80%-át lakták be a vendégek, 10 napon belül pedig teljes foglalásra számítanak — nyilatkozta a szerb közmédia riportjában Ivan Trifunović, a Vrnjačka Banja Idegenforgalmi Szervezet igazgatója. Sokobanján már most megtelt a kapacitások 90 százaléka, 14 000 turista üdül ezen a népszerű helyen, jobbára hazai vendégek, ám a szomszédos Bulgáriából és az egykori jugoszláv tagköztársaságokból is érkeznek turisták — közölte Ljubinko Milenković, a helyi turisztikai szervezet vezetője. A szerbiai nyaralni vágyók a hazai célpontokat keresik, ami érthető, hiszen más országokban sokkal szigorúbb intézkedések vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt, mint itthon, ez pedig kiszámíthatatlanná és bonyolulttá teszi a külföldre utazást — hangsúlyozta az egyik szálloda menedzsere. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..