home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Viselkedjünk!
M. I.
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám

Szépen viselkedni ugyan minden gyermek, sőt felnőtt is tud, csak hát sokszor ,,nincs rá ideje''! Akár a falra hányt borsó, lepereg rólu(n)k a tanító nénik/bácsik s a tanárok intő szava (újabban már az óvó néniké is!). A zokszónak immár vége-hossza nincs. Azazhogy van, mindössze szabály kelle...

Szépen viselkedni ugyan minden gyermek, sőt felnőtt is tud, csak hát sokszor ,,nincs rá ideje''! Akár a falra hányt borsó, lepereg rólu(n)k a tanító nénik/bácsik s a tanárok intő szava (újabban már az óvó néniké is!). A zokszónak immár vége-hossza nincs. Azazhogy van, mindössze szabály kellenek (legalábbis az oktatásügyben!), de e szabályok egyébként is szerves részei az erőszakmentes iskolák programkeretébe ügyesen belekomponált restitúciós fejezetnek. Valójában arról van szó, hogy közösen kell(ene) fellelni és elfojtani a felbukkanó gondok csíráját. Majd mindennemű erőszak nélkül elvégezni a ''csírátlanítás”-t. És békejobbot nyújtatni egymásnak!
Az alant olvasható szabályokat a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola faliújságáról koppintottuk le, kiegészítve őket egy kisdiák által megfogalmazott ''használati utasítás”-sal is. Újra és újraolvasva, lehetetlen szabadulnom a felismeréstől: ezek az alsósok bizony becsületesen rátapintottak a (magasabb szférákban is megszívlelendő!) lényegre!
A 2. osztály viselkedési szabályai:
1. Idejében érkezünk az iskolába.
2. A tanteremben tanulunk.
3. A tanítási órákon figyelünk a tanító nénire, a társainkra (jelentkezünk).
4. Vigyázunk egymás holmijára, a bútorzatra.
5. Ügyelünk a tisztaságra.
6. Segítünk egymásnak.
''Az a tanuló, aki betartja ezeket a szabályokat, pillangós oklevelet érdemel. Aki azonban nem tartja be őket, az fekete ákombákomot kap. A tantermünkben kiragasztottunk egy táblázatot, azon látható, hogy ki milyen pontot érdemel.” (Dobó Laura, 2. osztály)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..