home 2024. június 14., Vazul napja
Online előfizetés
Villanyáram „huzatból”
Martinek Imre
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Villanyáram „huzatból”

„Cserépalja, Nagylajosfalva és Torontálvásárhely falvak határaiban 2015 szeptemberében 76 szélgenerátor, 76 trafóállomás és e szélmalmok megközelítését lehetővé tevő műutak kiépítése kezdődik. A községi szélpark áramfejlesztői az illetékesek tervei szerint legkésőbb 2016 végéig megkezdik működésüket” (Forrás: Večernje novosti, 2015. január 26.).

A Vetropark Kovačica elnevezésű projektum 2012-ben kezdett körvonalazódni. Lépésről lépésre ötvözve a tudást, a technológiai fejlődés eszközeit, illetve a dél-bánsági régiót szinte egész évben fáradhatatlanul bejáró szelek erejét. Népszerűbb nevükön a huzatot, mellyel hajdanán a debellácsiak ősei is működtettek szélmalmot. Kenyérgabonát őrölni. Azóta sajnos nemcsak a faluvégi vitorlás téglaépületet, de magát a malomipart is elfújták a szelek a környékről. Meghagyva az emlékezést a szájhagyománynak és a falumonográfiának. Továbbá egy 1971-ben készült, 1 : 50 000 léptékű, Vajdaságot bemutató topográfiai térképnek, mely a néhai „széllovast” a keleti földrajzi hosszúság 18˚ 15’-én fellelhető parányi szimbólummal jelzi. A legújabb típusú szélmalmok villanyáramot termelnének, 250 MW összkapacitással.

A fentebb citált januári cikk az Antalfalva község elöljáróival készített beszélgetés nyomán készült. Mivel magáról az elképzelésről korábban már a község Informator című közlönye is tájékoztatta municípiumának polgárait, az országos napilapban közöltek legfeljebb csak a konkrétumok terén hoz(hat)tak újdonságot. Legalábbis a tárgyban érintett települések lakóinak. Névlegesen a befektetés értékéről, az új szélpark kiépítésében foglalkoztatottak, majd a turbinák beüzemeltetése után alkalmazható karbantartók számáról... Az új szélpark gazdaságosságáról szóló elaborátum elkészítését, a fő terv kidolgozását, illetve a szükséges építészeti engedélyek beszerzését a belga Elektrawinds K–Wind belgrádi leányvállalata fogja elvégezni. Az eleddig folytatott terepi megfigyelések és vizsgálatok elsősorban a szélturbinák élő környezetre tett hatására összpontosultak. Ideértve a madarak és a denevérek átvonulását is a leendő szélgenerátorok számára elképzelt sávokban.

A községi illetékesek nyilvánosságra hozott tervei szerint az antalfalvi szélpark alapkövének letételére ez év szeptemberében kerülne sor. Ezt 76 szélgenerátor, 76 trafóállomás és e szélmalmok megközelítését lehetővé tevő műutak kiépítése követné. A községi szélpark környezetbarát áramfejlesztői legkésőbb 2016 végéig kezdenék meg összehangolt működésüket.

A torontálvásárhelyi hajdani szélmalom fotója a Hosszú a jegenyesor című falumonográfiából származik.

Megjegyzés:

A forrásként megnevezett cikk a http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:530818-Lale-prave-struju-od-promaje címen olvasható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..