home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Villanások
Tóth Lívia
2022.07.27.
LXXVII. évf. 30. szám
Villanások

Dr. Mészáros Zoltán Villanások című kötetének a bemutatójával zárta a Hét Nap szerkesztősége a lap fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatot.

A jubileumi évben öt könyv jelent meg, Perisity Irma: Sorsok, emberek; Orosz Ibolya: Batyubontás; Dudás Károly: Magyar utak; Egy falat Vajdaság és a sort záró Villanások, melynek alcíme A 7 Naptól a Hét Napig — egy családi lap 35 évéből. Az utóbbival nemrégiben a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermében ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Dr. Mészáros Zoltánnal Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, a könyv szerkesztője beszélgetett. Az esten közreműködött Kucsera Noémi és Ábrahám Máté.

A szerző a munkáját a százezer idegszál megfeszítésének a könyveként definiálta, amire magyarázatot is adott:

— 35 évfolyamot, vagyis 123 000 oldalnál is többet kellett átnéznem. Ebből körülbelül 17 500 állítást gyűjtöttem össze, és ekkor lépett a színre a szerkesztő, aki ezt csökkentette le 4-5000 állításra. Valahol ugyanis határt kellett szabni a terjedelemnek, az adathalmazt olvasmányosabbá kellett tenni, hogy ne legyen száraz, ne taszítsa azt, aki a kezébe veszi, és ezt a háládatlan szerepet nyilván a szerkesztő vállalta.

A kutatás, illetve a kézirat leadása 2021 februárjától szeptember végéig tartott, Mészáros Zoltán naponta órákat töltött a szabadkai könyvtárban, de mint mondta, nem ijedt meg a felkéréstől, és szívesen vállalta a kihívást, mert nagyon kreatív feladatnak tartotta. 

— Történészként pontosan tudtam, hogy a vizsgált korszakban hol voltak a töréspontok, és azt kellett tapasztalnom, hogy a 7 Nap/Hét Nap végig arra törekedett, hogy ne váljon politikai lappá, inkább a családi vonalat — kevesebb politika, több művelődés, szórakoztatás, ismeretterjesztés — részesítette előnyben. Körülöttünk tombolt az infláció, összesen 20 nullát vágtak le a dinárból, minden forrongott, háború dúlt, a politikai botrányok nem kerülték el a vajdasági magyarságot sem, és ebben a kizökkent világban, hogy Shakespeare-t idézzem, a hetilap a normalitás szigete maradt. Igaz, hogy én mindig több politikai cikket szerettem volna olvasni benne, de ennek hiányát némileg kárpótolták a remek karikatúrák, melyek szintén megérdemelnének egy könyvet.

A szerző szerint a kiadvány többféle módon olvasható. Például úgy, hogy felütjük, és elolvassuk az elsőtől az utolsó mondatig. Vagy kiválaszthatunk egy témát, és évről évre haladva ezt tanulmányozzuk. Esetleg bele-belelapozunk, és tájékozódunk, hogy egy-egy évben mi minden történt.

Tóth Lívia hangsúlyozta, a Villanások valójában egy sorozat harmadik kötete, hiszen a hetilap első negyven évét két könyv dolgozza fel, a Pénteki találkozások és Petkovics Kálmán A 7 Nap útja című kötete. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy lesz folytatás is.

Talán huszonöt év múlva, a Hét Nap fennállásának 100. évfordulójára.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..