home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Világra szóljon a szecesszió!
Gyurkovics Virág
2014.02.20.
LXIX. évf. 8. szám
Világra szóljon a szecesszió!

Szabadka a szecesszióval kívánja idevonzani a külföldi látogatókat — Tematikus városnéző térképpel és weboldallal, valamint új képeslapokkal állt elő a Mosolyogj Szabadkára civil szervezet. A térkép áttekinthető képet nyújt arról, hogy Szabadkán hol és mely szecessziós épületek találhatók. A kiadványok most elsősorban a külföldi turisták számára szolgálnak ismeretterjesztőként, ezért csak angol nyelven érhetők el.

Az Authentic Vojvodina polgári egyesület és több magánszemély 2011-ben hozta létre a Mosolyogj Szabadkára civil szervezetet, melynek egyik vezetője dr. Viktorija Aladžić építész, a szabadkai Építőmérnöki Kar docense. A kezdeményezés alapja egy nemzetközi konferencia kerekasztal-beszélgetésén megfogalmazott nyilatkozat volt. A tanácskozást számos külföldi szaktekintély bevonásával tartották meg Szabadkán ugyanebben az évben, témája pedig az építészeti örökségvédelem az urbanisztikai fejlesztés keretében volt. A szabadkai nyilatkozat a város gazdag és változatos építészeti kincseinek megóvását szorgalmazza.

A kulturális örökségvédelem kérdése érdemben ekkortól van napirenden, korábban ugyanis nem volt pontosan kidolgozott stratégia, mely erre vonatkozóan határozta volna meg a város lehetőségeit. Számos épületet elhanyagoltak, ezáltal történelmi értékek, az építészeti kincs forgott veszélyben. A Mosolyogj Szabadkára azóta a Save Subotica program keretében tevékenykedik ennek a stratégiának a megvalósításán.

A civil szervezet az elmúlt években számos akciót tudhat maga mögött, több városfelfedező séta, konferenciák szervezése, illetve Szabadkának ezeken való részvétele is hozzá fűződik. Tagjai a városrendezési terv ellen valóságos gerillaakcióval léptek fel, amikor gyászjelentéseket ragasztottak a történelmi belvárosban lebontásra ítélt házakra. Ezzel a drasztikus lépéssel sikerült elérni, hogy megtörje azt az általános közönyt, amellyel a polgárok a városrombolást szemlélik.

A szervezet kezdeményezésének köszönhető az is, hogy Szabadka 2013. január 25-én csatlakozott a Réseau Art Nouveau networkhöz, vagyis a szecessziós városok európai hálózatához. A Réseau Art Nouveau network tagsági díja kétezer euró. Ezt az összeget az első évben a Kulturális Minisztérium fedezte, az idén pedig a szabadkai önkormányzat vállalta át.

A Mosolyogj Szabadkára civil szervezet igyekszik kihasználni minden, a szecessziós városok hálózatához való csatlakozással járó lehetőséget. A város szecessziós értékei ennek köszönhetően például több fórumon is elérhetők azok számára, akik érdeklődnek a stílusirányzat iránt, és ezzel a szélesebb közönség — elsősorban a külföldi látogatók — is felfedezhetik Szabadkát. A jobb megismerhetőség érdekében tematikus, szecessziós épületeket bemutató térképet és weboldalt hoztak létre (www.subotica-artnouveau.rs)

A térkép a köz- és ipari, valamint a többszintes épületekből mintegy negyvenöt, a földszintes házakból pedig hatvannégyet tüntet fel. A szórólap ezenkívül információkat tartalmaz a város három legjelentősebb szecessziós épületéről, a zsinagógáról, a városházáról és a Raichle-palotáról, továbbá magukról az alkotókról, Komor Marcellről és Jakab Dezsőről, valamint Raichle Ferencről. A kiadvány röviden ismerteti a város fejlődésének fontosabb állomásait is. A mini képeslapokon az imént említett három legnevezetesebb szecessziós épület látható. Ezek a nyomtatványok a város több pontján, utazási irodákban és információs pontokon lesznek elérhetőek, sőt a reklámanyagok lényegesen megkönnyíthetik Szabadkának az esetleges külföldi bemutatkozását is.

A Mosolyogj Szabadkára tartalmas, minden tekintetben hasznos évet tudhat maga mögött. A civil szervezet tevékenységének köszönhetően ugyanis az elmúlt évben nagy előrelépést tett mind Szabadka örökségvédelmével kapcsolatban, mind a város szecessziós kincseinek a világgal való megismertetésében. A civil szervezet megalakulása óta egyre többen figyelnek fel a város szecessziós és más helyi értékeire, és a támogatók köre is folyamatosan bővül, ami jelentősen előremozdítja az értékmentési törekvéseket. Munkájuk támogatásában a polgárokra is számítanak, elsősorban azokra, akik a város részének érzik magukat, és akik támogatják a védett városmag megóvását, megfelelő restaurálását.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..